MISSION COMPLETED (for this time)

Nu packar vi väskorna för att idag påbörja hemresan. Det är en stor skillnad att lämna Mbekweni när vi nu vet att John kommer att finnas kvar för att följa upp allt vi nu har påbörjat. Eller som alla säger nu " Now we have John..."

Gårdagen var åter präglad av många möten. Vi startade med Datorgruppens styrelse som driver det tidigare förskoleprojektets datautbildning för barn inom förskolorna. I dagsläget är det 12 förskolor som deltar och enligt ett rotationsschema har tillgång till de 6 datorer som står på Nomzamo förskola. Därefter besökte vi olika sektorer inom hälsoområdet. Mbekweni Clinic och Polar Park Clinic, vilka är de båda vårdcentralerna. Även gruppen "Helath Care Workers" som arbetar ute på fältet besöktes. Projektet presenterades och John introducerades.

Förskoleforumets styrelse hade möte på eftermiddagen, på vilket John och Cathrine deltog. Birgitta, Pontus och Per gjorde ett besök tillsammans med en av ungdomarna i de fattigaste slumområdena. Vi är måna om att nå ut även till dessa områden. Här bor framför allt människor som kommit från Eastern Cape i hopp om att få jobb. Fattigdomen, utsattheten och misären är ofattbar.

Kvällen dominerades av ett möte med Ungdomsorganisationens, MYSP, styrelse. Det stora mötet på måndagskvällen hade ju rört om känslorna och 5 nya medlemmar hade valts in. Kvällen möte var avsett för att positionera de olika styrelseposterna. Det blev ett mycket bra möte. En ny glöd har tillkommit. Alla "gräsrotsorganisationerna" är nu representerade. Totalt ingår 11 personer - 8 män och 3 kvinnor. En konkret uppgift som MYSP har är att samordna och planera för en ungdomsfestival i oktober. En uppgift som förhoppningsvis för sektionerna närmare varandra då alla ska bidra med olika aktiviteter och visa upp sin verksamhet.

Synsam i Halmstad har skänkt glasögon till projektet. Dessa lämnades också under kvällen till kvinnogrupperna. De blev otroligt glada! Flera har nedsatt syn, vilket ju försvårar medverkande de många utbildningar som nu är på gång. Vilken lycka att nu kunna se ordentligt! TACK till Synsam!

Dagen avslutas i kontrasterns tecken. Efter en snabb middag i Paarl möter vi en fattig kvinna som förtvivlat ber om pengar till lite mat. Hon är desperat. Fel eller rätt? Vi ger henne lite pengar och denna lilla kvinna faller oss alla om halsen och gråter och tackar för att nu kunna köpa lite bröd. Att sen avsluta kvällen med en pianokonsert av ägaren till vårt Guesthouse känns overkligt. Åter slås man av de oändligt stora klyftorna i detta land.  Men musiken är vacker och samvaron mycket trevlig!

Cathrine, Birgitta, Pontus och Per säger "På återseende Mbekweni!". John återvänder redan imorgon!



Besök i kåkstadens fattigaste områden


Måndag 11 maj

Har idag fört positionerna framåt på flera fronter! Började dagen med att besöka Boland College. Sedan något år tillbaka samarbetar vi med dem, bl.a. kring datorutbildningar. I dagsläget är där några datorgrupper igång på olika nivåer, en grupp kring buisness/management skills och en sciencegrupp. Den sistnämnda gruppen väcker stor uppmärksamhet både inom och utanför skolan. Vår tanke bakom denna grupp är att väcka nyfikenhet inför science bland barn och ungdomar. Gruppen består av en mix mellan ungdomar, förskolepersonal och ungdomsledare från Mbekweni. Sättet dom jobbar på är upplevelser som skapar nyfikenhet och lust att veta och lära mer, och inte så mycket teori. Sydafrika som så många andra har problem att få ungdomar att söka dessa utbildningar eftersom intresset och baskunskaperna ofta är lågt.


När vi var På Boland så berättade de för oss att skolan idag kan se en ökad tillströmning av ungdomar från Mbekweni till deras utbildningar. De är övertygade om att en orsak till det är att de från Mbekweni som deltar på våra kurser uppmuntrar andra att söka sig dit, kvinnorna uppmanar sina barn och deras kompisar o.s.v. Dessutom så uppskattar skolan att de äntligen lyckats få en kanal till folket i Mbekweni vilket de haft problem med tidigare.

Innan vi gick därifrån bestämde vi om att starta ytterligare någon kurs.


Under dagen träffade vi också representanter för Drakensteins kommun som är den kommun vi befinner oss i just nu och där alltså Mbekweni ingår som en del. Till yta och invånarantal påminner den mer i storlek som hela Halland än som någon av våra kommuner.

Med dem diskuterade vi vidare kring samarbetet mellan dem och Kungsbacka kommun. I höstas var en delegation från Drakenstein på besök i Kungsbacka, och nu kommer de att bjuda in till ett besök här i oktober av representanter från Kungsbacka. Parallellt med det är det också på gång ett utbyte mellan elever från en gymnasieskola i Mbekweni och en i Kungsbacka. Vi planerade även kring fortsättningen av detta. Ytterligare ringar på vattnet som sprider sig vidare.......

  Möte med Boland College

Möte med MYSP (Mbewkeni Youth Service Program)
Sammanlagt var det 24 ungdomar som hade samlats denna kväll, till vad vi hade tänkt som ett  öppet och inspirerande möte. För att lätta upp stämning och bryta isen började Birgitta med en RAK (Respekt Ansvar Kommunikation) övning som i korthet gick ut på att hälsa på varandra och lära oss varandras namn. Mötet var utsatt att börja 18:00 men vi var inte igång förrän runt 18:40.

Det visade sig dock att våra intentioner om mötets innehåll och upplägg inte gick riktigt hand i hand med mötets ordförande Mr. General Secretary Anele, som ledde "trupperna" med järnhand i sann ANC anda. Mötet var till en början en ganska deprimerande tillställning och allt annat än det öppna och positiva möte vi hade hoppats på.  Det som förespråkades mest under mötet var vikten av disciplin och ordning, och flertalet av deltagarna fick skarpa åthutningar och varningar om minsta knyst eller harkling yttrades utan att ha blivit tilldelad ordet.

Efter en lång stunds tjabblande om hur verksamheten inte har fungerat så flyttades till slut fokus mot hur MYSP skall se framåt. Planen på att arrangera en festival alternativt en karneval presenterades och togs välkommet emot. Man bestämde också att på mötet välja in nytt folk i styrelsen, vilket var väldigt välkommet från vår sida. Man valde in 5 nya ledamöter, tre killar och två tjejer.

Ikväll skall den nyvalda styrelsen ha sin första sammankomst vilken vi har blivit ombedda ett leda. Förhoppningsvis kan vi visa att det går att genomföra ett möte på ett lite mer avslappnat sätt än vad som skedde igår.

     
      Möte med MYSP


Söndag

Trots mycket problem med tillgång till Internet försöker vi att uppdatera vår Blogg så mycket vi bara kan. Egentligen är det väl ett I-landsproblem att inte ha tillgång till Internet men vi vill samtidigt så gärna dela med oss vad  vi arbetar med här i Mbekweni.

Igår (söndag ) var en riktigt händelserik dag med många olika möten. Vi började dock dagen med att försöka lägga upp lite strategier inför träffen med ungdomsgruppen MYSP.

Efter lunch åkte vi till Mbekweni för att träffa kvinnogruppen Siphamandla. De arbetar med att organisera och stötta. kvinnor som tillverkar och säljer hantverk, men de har också bland annat kycklinguppfödning, driver soppkök, och har en grönsaksodling i samarbete med lokalpolisen mm. Vi träffades hemma hos Patricia och mötet var ganska informellt, men väldigt givande eftersom de på ett bra sätt kunde introducera John i deras arbete.

Sedan bar det utan paus av till förskolan Nomzamo där ett möte med ungdomarna i MYSP var planerat. MYSP har under åren slitit hårt för att bygga upp sin organisation men aldrig riktigt lyckats att få kontinuitet i sitt arbete. Deras mål om att skapa en paraplyorganisation för ungdomar i Mbekweni är dock väldigt tydlig och de är verkligen benägna om att försöka förändra sin vardag.
För att locka till sig fler ungdomar och ungdomsgrupper bestämde sig MYSP för en nystart i form av en stor ungdomsfestival i Mbekweni. Festivalen skall äga rum i oktober och innehålla så mycket utbud av ungdomsaktiviteter som möjligt.
Att ordna en festival är inget enkelt arbete, så därför bestämde man sig att på måndag ha ett informationsmöte om festivalen och där försöka sätta ihop en projektgrupp som skall arbeta med detta. Givetvis kommer också Johan att försöka stötta och hjälpa MYSP med att arrangera denna festival.

Efter ett två timmar kort men effektivt möte så åkte vi iväg mot Elvera´s hus för att träffa en annan kvinnogrupp - United Women Forum (UWF). På vägen dit stötte vi på Olephant, Han är en ung kille med många järn i elden som brinner för att hjälpa barn. Sist vi var här ordnade han bland annat en fotbollsmatch mellan oss svenskar och ungdomar från Mbekweni. Han var nu sugen på Returmatch.

Väl framme hos Elvera mötte kvinnorna i UWF upp. UWF är en kvinnogrupp som också arbetar med att organisera och stötta kvinnor genom bland annat produktion och försäljning av olika hantverk och cateringverskamhet. UWF´s ordförande Lizzy Phike höll i detta informella möte och gjorde en mycket bra introduktion utav deras arbete för John.

Gemensamt för alla grupper är att de brinner för att förändra situationen och sin vardag i Mbekweni.

Efter sista mötet var vi faktiskt lite imponerade över att vi lyckats klara alla möten utan att dra över på tiden. Vi han med att åka till vårt guesthouse och förbereda oss lite inför kvällens sista möte med representanter från world Vision.
Cathrine gjorde tillsammans med John och Birgitta och ett bildspel en presentation  för world visions representant och vi avslutade sedan med en god och välförtjänt middag.

Som sagt söndagen var en mycket  givande dag och jag är övertyga om att John nu har mycket trådar att dra i under de kommande tre åren.

Per, Cathrine, Birgitta, Pontus


Projektgruppen




















En lätt resa

Hej,
Skall börja med att säga att vi har och har haft stora problem med att uppdatera B-loggen pga. problem med internetuppkopplingen, vi gör dock så gott vi kan.

I alla fall...
Igår, lördag, delade vi i huvudsak upp oss i grupper. Per och Pontus åkte på "studiesocial" tredjeklass tågresa med "poesigruppen" till Cape Town. Detta var en idé som poesigruppen själva förde upp i samband med Launchen. Vi har tidigare inte haft så jätte mycket kontakt med denna grupp, däremot har vi sagt att vi borde förbättra kontakterna då vi fått ett mkt gott intryck av deltagarna. Detta var därför en mkt bra öppning för att lära känna varandra lite bättre. Sammanlagt var vi 9st som deltog och som vi fattat det är detta kärngruppen. Samtliga i gruppen är tjejer i åldrarna 16-25år, det skall tydligen finnas en kille som är med någon gång ibland men han var inte med denna gång. Från början var det tydligen fler killar som deltog men de flesta har börjat med hip-hop i stället. Som sagt hade vi sedan tidigare fått ett mkt bra intryck av personerna i gruppen och det var inte något som försämrades under denna resa. Resan gav oss som sagt chansen att lära känna varandra bättre och tjejerna är verkligen fulla av liv och glädje och vi fick flera öppningar till förtroendegivande diskussioner om bl.a. sexualitet. Med fler personer som detta ser framtiden ljus ut för Mbekweni!

Vilken fantastisk dag!

Vilken fantastisk dag vi haft! Idag var nämligen dagen D då vi skulle "sjösätta" det nya projektet och introducera John, vår nyanställde, koordinator i Mbekweni på ett mer officiellt sätt. Sättet vi skulle göra det på var genom att anordna en s.k. launch, ett stort möte dit alla nyckelpersoner bjuds in.

Allt var förberett och välorganiserat, trodde vi. Men som så ofta händer i Afrika så spricker mycket ändå i slutet!

Högtalaranläggningen var inte på plats, projektorduken saknades, de som skulle laga maten visste inte att det stod i programmet att kaffe skulle serveras i början utan trodde det var i slutet, barnkören kunde inte komma o.s.v.  Men nu är det också så  i Afrika att allt kanske inte blir som man tänkt sig, men det behöver nödvändigtvis inte bli sämre för det! Man får bara ha stor kreativitet, tålamod och inte vara stressad över att klockan tickar så ordnar sig det mesta!

Någon kände någon som fick dit en högtalaranläggning, bilderna fick visas mot en vägg, några av kvinnorna på plats ordnade snabbt ihop en kör som sjöng, kaffet kom så småningom och allt blev en fantastisk tillställning!

Massor av folk kom och vi hade några fantastiska timmar tillsammans.

Catherine introducerades som "the Swedish mother of the project" och höll en presentation kring projektets bakgrund och Pumla presenterades därefter som the"South African mother of the project" och höll ett av sina suveräna brandtal om hur projektet vuxit fram och vad det betytt för Mbekweni.

Flera människor gavs också möjlighet att ge ett kort vittnesmål  om vad projektet betytt för dem. Några av ungdomarna som går en science kurs genom vårt projekt visade experiment och John fick avslutningsvis plattformen för att berätta om sig själv och om hur vi arbetar vidare från idag. John hade också bjudit med sin fru vilket väckte stor glädje och munterhet bland de församlade eftersom hon också är en xhosakvinna. Överhuvudtaget blev John oerhört väl mottagen och det känns verkligen som vi är på väg någonstans nu......  
  
Möte i Mbekweni

 
 John, Pumla och Catherine


Äntligen på plats!

Igår (6/5) anlände vi till Sydafrika. Vi som på denna resan representerar den svenska sidan är:

1. Cathrine Isaksson, Projektledare

2. John Veitch, vår nya koordinator i Mbekweni

3. Pontus Widén

4. Per Johansson

5. Birgitta Jönsson

Vårt huvudsyfte med resan är att lägga grunden för de tre kommande årens arbete som vi nu fått beviljat. Dagen "D" kommer att bli den 8/5 då vi har en sk. LAUNCH. I samband med denna ska projektet presenteras formellt för alla aktörer under högtidliga former. Inbjudna är bl.a. alla våra lokala organisationer, myndigheter och beslutsfattare. Dagen kommer att få medial uppmärksamhet i media. Totalt räknar vi med 100-150 personer. Hittills har våra aktiviteter handlat om att strukturera och förbereda inför evenemanget. Vi har träffat många olika nyckelpersoner och grupper för att samordna och informera om de planerade aktiviteterna. Vi har också nu klart att John och projektet får ett kontor på det nybyggda "Multipurpose Centre" i Mbekweni. Här kommer att finnas mycket bra förutsättningar för aktiviteter av olika slag. Läget är centralt. Kommunen är mycket välvilligt inställd och stöttar vår placering i denna byggnad. Bilderna nedan är tagna dels från vårt nya kontor, samt i den stora samlingssalen som finns i centrat med plats för 250 personer. Vi återkommer med rapport efter den viktiga morgondagen. Håll tummarna!


Cathrine, John och Georgina

RSS 2.0