Möten, möten, möten....

Våra Afrikanska vänner klagar på värmen, det är ovanligt varmt och har varit det ovanligt länge. Precis så som vi säger om kylan hemma i Sverige... Idag har det "bara" varit 42 grader. Vi klagar inte - men aircondition i bilen hade inte varit fel...Vi biter oss i tungan och ändrar snabbt den meningen när vi kör utmed järnvägen som är ett riktigt fattigt område i Mbekweni. De har ingenstans att ta skydd från värmen varken under dag eller natt. De har ingenstans att ta skydd från kyla och fukt under regnperioden. De lever under fruktansvärda förhållanden, så vad gnäller vi om aircondition för??


Idag har vi kört runt och träffat en massa människor, vi blir alla lika glada över att ses igen. Vi har bl.a. haft ett möte med Siphamandlas kvinnogrupp. Ett antal män och kvinnor hade anslutit till Patricias hus för att träffa oss. Syftet med mötet var att berätta om att ledarskapet nu byts ut i den svenska gruppen. Catherine lämnar över "the stick" till Birgitta L. Vi fick förtydliga detta för att rykten hade börjat spridas om en massa konstiga saker, bl.a. att projektet nu ska läggas ner och att det är sista gången vi är här.



Ett utvärderingsteam har varit på plats i Mbekweni och intervjuat en massa människor. På mötet gick vi i stora drag igenom vad rapporten visar. Det blev många plus men också en del utmaningar som vi alla har framför oss. 

I nästa vecka ska vi ha en konferens i två dagar och Siphamandla har valt två personer som ska delta. De är väldigt spända av förväntan och upprymda inför detta. Vi nformerade om att konferensen kommer att ge svar på många frågor och förhoppningsvis ge svar på hur framtiden för projektet ska se ut. 

I all hast fick John ge sig iväg för att skjutsa en ung flicka till förlossningen, hon fick inte tag i någon annan när hon skulle föda sitt barn. Vi vet inget mer om hur det gick men hoppas att allt går bra och återkommer om detta, som kulturen är här så lyser fadern med sin frånvaro...

/ Mbekweni 28/2, 2011

På plats i Mbekweni

Idag har vi anlänt till Paarl, Sydafrika. Från vinter i Sverige till sol och 36-gradig värme. Vi klagar INTE! 
Första veckan är vi fyra på plats  - Catherine Isaksson, Birgitta Lindberg, Sven-Anders Svensson och Birgitta Jönsson. Catherine, som varit projektledare sedan start, har nu lämnat det uppdraget och ersatts av Birgitta L. Orsaken till skiftet är att Catherines nya uppdrag som generalsekreterare för Centerpartiets Internationella Stiftelse är svårt att förena med projektledarskap för ett enskilt projekt. Birgitta L har varit med sedan starten 2004 och har lång erfarenhet av projektet och ledarskap.



För några veckor sedan utvärderades projektet av en extern konsultgrupp, som under två veckor var på plats i Mbekweni för att utvärdera innevarande projektperiod 2009-2011. Syftet var att granska vilka resultat projektet nått i förhållande till uppsatta mål. Dessutom skulle de ge rekommendationer för framtida arbete och för en ev. ny ansökan. Utvärderingsgruppen har skrivit en rapport som är överlämnad. 
 
Denna resa har ett viktigt syfte, nämligen att samla viktiga nyckelpersoner från de olika sektorerna för att bestämma hur projektet ska gå vidare. Detta ska göras enligt en strukturerad planeringsmodell, en sk. LFA ( = Logical Framework Approach), under ledning av en av Sveriges bästa LFA-konsulter; Kari Örtengren.
LFA:n äger rum under två dagar 8-9 mars. Första veckan nu kommer vi fyra på plats att besöka alla våra organisationer och grupper för att informera om bytet av det svenska projektledarskapet. Vi behöver också diskutera utvärderingen och den kommande LFA:n med dem, och vilka som ska representera deras organsiationer i LFA:n.   
Efter första veckan åker Sven-Anders och Catherine hem. Istället kommer Per Johansson och Helene Andersson tillsammans med Kari Örtengren för att fortsätta planera och delta i LFA:n.

/Mbekweni, 27 feb 2011

RSS 2.0