Sist men inte minst...

  Besök hos Räddningstjänsten i Varberg.

Tiden går fort när man har roligt!

Det är helt otroligt att det redan gått två veckor!
Onsdagen var sista dagen och det blev en intensiv dag (den också) som startade med ett besök hos Räddningstjänsten i Varberg. Killarna där har alltid förberett sig på ett otroligt bra sätt. Under tre timmar berättade de om förebyggande brandsäkerhet som innefattar både teori och praktik. Våra vänner från Mbekweni hade många frågor och funderingar som de fick bra svar på. Det är ett väldigt uppskattat besök och flera i gruppen berättar om sin rädsla för brand och eldsvådor. Kunskapen om hur man kan bemästra förloppet när det uppstår en brand stärker dem betydligt och de praktiska övningarna inger ännu mer säkerhet. Besöket avslutades med att brandmännen delade ut varsin brandvarnare som alla får ta med sig hem, en uppskattad gåva. 

Eftermiddagen ägnades idag åt diskussioner med vår handläggare från Forum Syd, som kom på besök för att träffa både den svenska och den sydafrikanska gruppen. Det blev intressanta samtal och funderingar kring biståndsarbete men också mycket skratt, en del tårar av glädje och tacksamhet och våra vänner från Mbekweni bjöd på vacker sång. Vi är väldigt glada över att vår handläggare tog sig tid att komma till Halland och träffa oss, samtidigt som vi hade möjlighet att diskutera vår ansökan om ytterligare två års projektarbete i Mbekweni.

Vi avslutade kvällen med ett exitmöte där alla deltagarna berättade om hur de tänkt implementera sina erfarenheter och kunskaper de fått i Sverige, till sina olika grupper i Mbekweni. Det känns som att det var en mycket bra sammansättning av personer i gruppen, som kommer att kunna fortsätta samarbeta och dra nytta av varandra. John, vår koordinator har som vanligt gjort ett fantastiskt bra jobb med att transportera dem till alla olika besök varje dag. Varje deltagare har fått ett certifikat som intygar deras studieresa till Sverige, som är viktigt för dem att kunna lägga till sitt personliga CV i framtiden.
Vi lämnade ett gäng trötta men tacksamma vänner som i morgon reser tillbaka till sin vardag i Sydafrika. De har med sig minnen för livet från sin resa till Sverige, oförglömliga minnen som kanske kommer att förändra just deras liv?

Tack alla ni som tagit emot gruppen för studiebesök och praktik! Tack alla ni som arbetar med projektet och lägger så mycket tid och engagemag för att kunna genomföra detta! Det ger så otroligt mycket tillbaka!

                Birgitta L

RSS 2.0