Sydafrika igår, idag, imorgon...

Ikväll anordnade projektet tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan en föreläsningskväll på Stadsbiblioteket i Halmstad. John Veitch, projektets koordinator, höll ihop det och gav en fin och inspirerande presentation. Under nästan 2 timmar (med paus) fick publiken följa med på Johns resa genom Sydafrika. Han berättade om projektet och landet i stort. Hur är läget idag - 17 år efter apartheid och hur ser framtiden ut. Målet att uppnå en "Rainbow nation" har en bit kvar. Men John är en bra förebild. Gift med en svart kvinna som han har två färgade barn med. Bonusbarn som är både vita och svarta - en "Rainbow family". Våra sydafrikanska vänner sjöng och underhöll. I pausen fick publiken möjlighet till att handla hantverk och ställa frågor.


Sydafrikansk sång på stadsbiblioteket i Halmstad
--------------------------------------------------------

2011-05-31




Mänskliga rättigheter och sydafrikansk samverkan

Lördagförmiddagen har varit fylld av mänskliga rättigheter. Josefine Isaksson kom till Falkenberg och föreläste och diskuterade med oss och den sydafrikanska gruppen om vad mänskliga rättigheter innebär. Josefine är jurist och har läst internationell rätt. På ett enkelt och tydligt sätt lotsade hon oss genom genom deklarationer, konventioner mm. Ett oerhört svårt och brett område som skapade mycket diskussioner, såväl i storgrupp som i mindre bikupor. Med rättighetsprincipen, som gäller ALLA, följer också skyldigheter. Det var gruppen ense om. Det är först då som utveckling verkligen kan ta fart. Efter lunch berättade Yolanda, som ingår i den sydafrikanska gruppen, om den organisation hon representerar. Det är fantastisk att se hur nya nätverk uppstår. Yolandas organsiation arbetar brett på gräsrotsnivå - i samma område som MSEP - med stöd och utveckling av barn, ungdomar, vuxna och äldre. I princip alltså med samma målgrupper som våra organsiationer. Plöstligt uppstod möjligheter och idéer för samverkan, ännu mer samverkan och samverkan på flera plan.


Workshop i Humans Rights den 28 maj, 2011

Skolhälsovården i Halland tar del av vårt projekt

Idag (25/5) var jag inbjuden till Hallands skolsköterskors heldagsutbildning. En del i programmet innehöll en presentation av vårt projektet. Under en dryg timme följde skolsköterskorna med på en resa till Sydafrika, Mbekweni och tog del av Mbekweni-Sweden Empowerment Program.  Stort fokus på hälsoarbete och prevention. Skolsköterskor om några har ett otroligt viktigt arbete inom prevention och förebyggande av ohälsa. Dagens presentation bidrog till att bredda perspektivet och förhoppningsvis berika vardagsarbetet på Hallands skolor.  
/ Birgitta Jönsson, 2011-05-25

Studiebesök med ungdomsperspektiv

Idag (måndag 23/5) var gruppen första sk. arbetsdag. Helgen har varit fullspäckad med resor och lärdomar i svensk historia och samhällsstruktur, kyrkobesök och socialt umgänge. John har återvänt från England tidig morgon idag och har spenderat dagen med lite välbehövlig vila och planering. Sju i gruppen har varit med mig, först på Ungdomsmottagningen i Halmstad. Barnmorskan Eva Vendt berättade om hur UM jobbar och visade runt. Vi varvade med workshop kring ungdomars livsvillkor, relationer, bemötande av unga, kroppen, sexualitet och lust kopplat till självkänsla. Jag gav också en bild över hur hiv-situationen ser ut i Sverige jämfört med Sydafrika - Två helt skilda aidsepidemier.  Efter lunch hade vi en glasspaus och njöt av solen på Stora Torg i Halmstad. Sedan väntade studiebesök på "nolltrefem" - ett ungdomens hus i Halmstad. Här finns verkligen möjlighet till aktiviteter för unga - inspelning av film, fotografering, dans, musik, konst och gym eller kan man bara va´. Ungdomarna är inte bara där, de är verkligen delaktiga i allt och har möjlighet att påverka. Gruppen var mycket nöjd och fick många idéer att fortsätta diskutera för implementering på hemmaplan.
Patricia, som representerar kvinnoorganisationerna, spenderade dagen med Maggan som skräddarsytt ett program för deras behov med bl a vård av äldre, catering mm.

/ Birgitta Jönsson 110523

Ungdomsmottagningen med studiebesök och workshop med barnmorskan Eva Vendt


Studiebesök på Nolltrefem - Ungdomens hus i Halmstad


Glasspaus i vårsolen på torget i Halmstad

Äskhults by, en resa i tiden!

Genom ett otroligt vackert landskap färdades vi idag i samlad trupp till Äskhults by i Norra Halland. 8 Sydafrikaner och 10 svenskar hade mött upp. Ola Johansson, riksdagsman från Kungsbacka passade på att träffa gruppen på hemmaplan. Ett uppskattat initiativ, trevligt var också att en del svenska ungdomar var intresserade av detta studiebesök oh ville hänga på idag. Äskhults by är en unik by som består av 4 gårdar, Bengts, Derras, Göttas och Jönsas. När guiden Linda inlevelserikt visar och berättar hur gården brukats för ca 200 år sedan och att den brukas på i stort sett samma sätt idag, så nickar våra gäster instämmande. Det är mycket de känner igen från sin egen hemmiljö, skillnaden är bara att det är så de levde som barn och till viss del lever än idag. De förklarar, pekar och visar för de yngsta i sin grupp att de har haft samma förutsättningar i Mbekweni. Att få kännedom om sin egen historia är ingen självklarhet i Sydafrika. Byggnaderna, bruksföremålen och historien om personerna som bott på gården väcker känslor och intresse. Vi avslutar besöket med en fika i caféet i gammaldags miljö som ger ett hemtrevligt intryck. 
Vi tillbringar eftermiddagen på 59:ans B&B och berättar om projektets historia, som är en annan viktig pusselbit i detta stora erfarenhetspussel som vi försöker erbjuda. Hur startade allt och vilka personer var med från början? Vad är de grundläggande tankarna och idéerna i projektet? Varför är just JAG så viktig för utvecklingen av projektet och Mbekweni? Vad är MIN roll i det här erfarenhetsutbytet? Det blev många tankar, diskussioner och funderingar kring bildspelet som visades. En grundläggande information som är viktig att ha med sig under den kommande vistelsen i Sverige. 
I morgon väntar kyrkobesök och mer info om Sverige.

              /Birgitta L

Äskhults by förmedlar svensk historia till Sydafrika


Gruppen besöker Äskhults by och får information och upplever Sveriges historia

Besök i Sverige!

Då var det äntligen dags för våra Sydafrikanska vänner att få resa till Sverige. Vilken otrolig upplevelse när man aldrig flugit förr. Citat från någon: "De bara kom och frågade hela tiden om jag ville ha något att dricka eller äta, det är helt fantastiskt!" Det var trötta men väldigt lyckliga gäster som anlände till 59:ans B&B i Falkenberg idag.
Tyvärr fick John tråkigt besked från en släkting i England, att han behöver komma dit med en gång, så han fick fortsätta sin resa ett tag till. Han räknar med att vara tillbaks i Sverige på söndag kväll. Förra året var det askmolnet som ställde till det, ett annat år var det ett inställt flyg med förseningar m.m. Så vi är lite förberedda på att något oförutsett kan hända. Vi har som policy att tänka "it´s not a problem, it´s a challenge". (Tack för de orden Pumla.)
Vi var några stycken ur projektgruppen som var på 59:an ikväll och hälsade dem välkomna. Det var ett kärt återseende, eftersom i träffats i Mbekweni flera gånger. En del frågor som kom var - Hur kommer det sig att det är så ljust så sent? Var är alla människor, det är ju inget folk på gatorna? Kan vår buss (som vi hyrt) verkligen stå ute på gatan så här? Det kommer säkert att komma många fler frågor under kommande två veckor. Det är en motiverad och härlig grupp vi har här och vi i projketgruppen ska göra vårt yttersta för att ge dem en upplevelse  de kommer att minnas.
Imorgon ska vi börja med Sveriges historia och besöka Äskhults by, därefter ska vi berätta om projektets historia så alla får en grund till hur det kommer sig att de är här.
Fortsätt gärna följa oss på bloggen, vem vet var vi dyker upp någonstans...

                   /Birgitta L

RSS 2.0