Oj, vilken vecka!!

Våra vänner anlände enligt planerna till Landvetter i söndags, 30 aug. Trötta men förväntansfulla. En liten kommitté fanns på plats på B&B i Falkenberg för att hälsa dem välkomna, förutom Sven-Anders och Katarina som tog emot i Göteborg.
På måndagen körde programmet igång direkt med lunch på Ekholmen, sedan vidare till Larsagården där Ann-Marie Bohlers gjorde en sammanfattning av Sveriges historia. Därefter bar det iväg till Bråtadal i skogarna vid Svartrå. Där slöt resten av projektgruppen upp och även "Mulletrollet" hälsade på för att berätta om Hållbar utveckling och om hur vi värnar om vår miljö. Catherine berättade också om projektets historia för våra gäster. Därefter fick vi njuta av en härlig middag på enbart ekologiska produkter, fantstiskt gott!

På tisdagen var det dags för besök på Brandstationen i Varberg. Två jätteduktiga killar, Peter och Marcus tog emot oss. De berättade och visade film om hur vi jobbar i Sverige med att förebygga bränder. Våra vänner fick många idéer om hur man i Mbekweni skulle kunna jobba med att informera barn och vuxna om brandsäkerhet. Det är många saker som vi tycker är självklara, som inte alls existerar i en kåkstad, t.ex vilket nr. ringer jag om det börjar brinna? Det blev även en rundvisning på Brandstationen, där de blev förundrade över hur mycket brandutrustningen faktiskt väger. Praktiska övningar ingick också, t.ex att använda en brandsläckare och att släcka en brinnande docka med en matta. En förevisning om vad som händer när man försöker släcka olja med vatten var också imponerande. En av de unga tjejernas kommentar till hela besöket var: "Wow, nu behöver jag inte vara så rädd när det börjar brinna, nu vet jag hur jag ska agera istället!"
Efter besöket på brandstationen fanns önskemål om att få se havet, vilket man inte gör så ofta i Mbekweni eftersom man då får åka in till Kapstaden. Vi tog oss vidare till Björkängs strand där vi höll på att blåsa bort.

På kvällen träffades alla på Ljungby förskola där Anna-Karin Nilsson och Gunilla Tilson skulle jobba med RAK tillsammans med hela gruppen. RAK står för Respekt, Ansvar, Kommunikation och det är precis det övningarna handlar om. Det blev mycket tankar och mycket skratt under kvällen.

Onsdagen började med besök på våra två förskolor, Fastarp och Ljungby, halva gruppen på varje förskola. Barnen tycker det är spännande med besökare från ett land så långt bort. Det är roligt att höra hur de försöker kommunicera, fast på svenska men det brukar ordna sig ändå. 
Det blir mycket information om hur svensk förskola fungerar och det är svårt att hinna med allt på kort tid. Två av kvinnorna jobbar på förskolor i Mbekweni.
På eftermiddagen var det besök på Estetiska programmet på gymnasieskolan i Falkenberg. En av eleverna, vars mamma har varit med på en resa till Mbekweni har fått tillgång till en diktsamling som ungdomar där skrivit. Som  projektarbete ska hon illustrera dikterna och det är tänkt att det ska bli en bok. Besöket gav också prov på olika hantverk som de fick prova på.

På torsdagen var det besök på Laurentiuskliniken i Falkenberg. Där fick våra vänner prova på bl.a. stavgång.
Folktandvården är ett återkommande inslag som alltid ger mycket till våra besökare. Tandvård är inte särkilt prioriterat i Mbekwni.

På fredagen var det dags för praktik på förskolorna för de båda förskolekvinnorna. De fick följa verksamheten och ta del av hur vi arbetar och varför vi jobbar som vi gör.
De övriga var då på besök på Skogstorpsskolan.
På kvällen hade Centerkvinnorna bjudit in till aktiviteter på Giths gård i Stafsinge med bl.a. scarves målning.

Lördagen inleddes med Att Josefine Isacsson hade en work shop om mänskliga rättigheter med både teori och praktik.
På kvällen bar det av till Halmstad där de skulle få följa med en grupp från "Trygga Halmstad" på nattvandring. Tanken var att visa hur man kan jobba med ungdomar och vuxna på stan.

Ett kyrkobesök brukar vi också ha med varje gång eftersom man i Mbekweni går i kyrkan flera gånger i veckan.
I Martin Luthers kyrka i Halmstad fick de vara med på en gudstjänst och även uppträda med sång.
På eftermiddagen deltog våra gäster i en fantastisk konsert i Kulturhuset i Halmstad. CAT kören under ledning av Christina Angsvik bjöd på afrikansk musik där våra besökare deltog och även gjorde egna spontana framträdanden. Det fanns hantverk att köpa från Mbekweni och intresset var stort, liksom viljan att stödja vårt projekt med en pengagåva. Ett stort TACK till alla som kom till den här föreställningen och för alla bibrag vi fick in.

Nu är det dags för en ny fullspäckad vecka, den sista för det här besöket. Det är intensivt men väldigt roligt, våra gäster är fulla av intryck som de ska hantera. Det ger så otroligt mycket tillbaks!

                            /Birgitta L
 

RSS 2.0