Många nätverk stärker utvecklingsarbete

”Together we can make a change” - det mottot jobbar vi gemensamt med inom projektet i Sydafrika. Det behövs många goda krafter. Att få dela erfarenheter med andra länder är värdefullt och inspirerar till ytterligare perspektiv och kunskaper. Youth Partner in Development (YPD) är ett utbildnings- och utvecklingsprogram som ger ungdomar möjligheter till utveckling, upplevelser och internationella perspektiv. Kulturutbytet sker mellan Sverige, Zambia och Kambodja och omfattar 6 månader. Hälften av tiden tillbringar ungdomarna i ett av utbytesländerna och hälften av tiden i Sverige. YPD finansieras till största delen av Sida.

I Halmstad befinner sig just nu 12 ungdomar från dessa länder. De arbetar ideellt samtidigt som de gör ett eget projekt med anknytning till hela utbytets tema: HIV/AIDS.
De kontaktade mig eftersom jag dels arbetar med de frågorna som smittskyddssköterska, dels är engagerad i vårt Sydafrikaprojekt med likartade frågor.
Vi träffades på sjukhuset i Halmstad i onsdagskväll (9/6). Jag berättade om hiv- läget i Sverige och det svenska förebyggande arbetet. Jag kunde också dela med mig av våra erfarenheter från Mbekweni och Sydafrika. Det var mycket intressant att gav både mig och dem ytterligare perspektiv då vi jämförde de olika ländernas aidsepidemier, sätt att arbeta förebyggande, könsroller och öppenhet kring att kommunicera intima sex- och samlevnadsfrågor.

Vi kommer att fortsätta ha kontakt och kan förhoppningsvis fortsätta dela kunskap och erfarenheter.

/ Birgitta Jönsson


Ungdomsutbytesprojekt mellan Sverige, Kambodja och Zambia
besöker Smittskyddet på sjukhuset i Halmstad


RSS 2.0