En resa till Mbekweni med kollegor på Amadeusklinken i Halmstad

Den 19/1 hade jag, Lisa Ernstson, en bildvisning från min voluntär resa till Mbekweni. Kollegor på min arbetsplats Amadeusklinken i Halmstad, fick följa med på min resa och titta på bilderna från projektets arbete. De första fem minuterna visade jag ett bildspel till tonerna av musiken "Seven Seconds" för att alla skulle få en känsla av vardagen i en kåkstad. Därefter berättade jag om projektet och hur vi arbetar för och med människorna i Mbekweni. Många kollegor undrade om pengarna verkligen når fram och jag kunde berätta och bekräfta att pengarna når människorna där. Ingen får pengar i handen - vi kommer istället med kunskap och engagemang, vi networkar och stöttar. Genom projektet blir männsiskor sedda och bekräftade och många människor har med sin egen kraft gjort förändringar i sina liv för att må bättre, leva bättre och skapar sig en postiv framtid. Genom att människor går ihop och bildar grupper/organisationer blir de starka och tillsammans kan de göra förändring. Jag berättade även om vårt utbytesprogram där våra vänner från Mbekweni kommer till Sverige för att få kunskap och ideér som de kan föra med sig och implementera i sin egen hemstad. Och att vi minsann inte ska tror att vi i Sverige gör allt rätt, vi har så mycket att lära från dem. Det är verkligen ett utbyte på alla plan.

Många kollegor kom upp till mig efterråt och var rörda men också oerhört glada för de sätt som vi arbetar. Att människor får kraft att förändra sina liv och att så många blir positivt påverkade genom goda förebilder. 



 

Konferens på Särö Hus

Vi har varit på konferens! Helgen den 15 och 16 samlades hela projektgruppen (utom Iwe) på Särö Hus utanför Kungsbacka. Efter en ganska besvärlig resa med snöslask och is på motorvägen kunde vi starta upp vår konferens med att hälsa Tanja Ehrenberg välkommen. Hon ledde oss igenom dagen med att gå igenom förutsättningarna för det civila biståndsarbetet i Sverige, det vill säga det som vi håller på med. Vi fick ta del av vilka villkor som alltifrån riksdag och regering till SIDA och Forum Syd ställer på organisationer som vill arbeta med bistånd. Vi fick också veta vad som gäller om korruption och riskhantering. På eftermiddagen gjorde vi en djupdykning i vårt pågående projekt. Vi fick en uppdaterinmg av hur vårt avtal med Forum Syd ser ut. Tanja ledde oss i en diskussion om våra mål, vår organisation och lite om hur vi tänker oss fortsättningen efter 2011. Man kan säga att vi gjorde en liten förberedelse inför den LFA-konferens som vi skall genomföra i Sydafrika i början av mars.
På kvällen umgicks vi i det fina SPA som finns på Särö Hus. Har man inte varit där kan vi absolut rekomendera att tillbringa en helg där.

  

Söndagen startade med projektgruppsmöte. På punkt 1 stod val av ny projkektledare. Catherine har bett att få sluta eftersom hon tycker att det är svårt att förena projektledning i vårt projekt med hennes nya arbete som generalsekreterare i Centerpartiets Internationella Stiftelse. Vi bestämde tillsammans att be Birgitta Lindberg ta över, vilket hon tackade ja till. Vi utsåg Birgitta till ny projektledare och tackade samtidigt Catherine för hennes jobb. Hon kommer dock att fortsätta delta i projektarbetet.
Punkt nummer 2 var att diskutera resan till Sydafrika i februari-mars och vad som skall göras utöver LFA-konferensen.
Vi ska också ta emot ett besök i Sverige den 16 -29 maj och vi diskuterade lite om vílka vi ska bjuda in och hur programmet ska se ut.
Punkt 4 handlade om ifall vi ska försöka ordna en turistresa i samband med projektets resa i november. Eftersom det är många som hört av sig och är intresserade bestämde vi att försöka ordna en resa. Ungefärlig tid bestämde vi till v 46-47 vilket är den 14 - 27 november.
Dagen avslutades med att Henrik Allfram, som tillsammans med Karin Tengnäs och Audrey från Uganda skall utvärdera vårt projekt, informerade om hur de kommer att arbeta. Vi fick berätta om hur vi såg på vårt arbete och vi hoppas att Henrik fick en bra bild över hur vi tycker att projektet har fungerat.
Efter lunchen som tillsammans med allt annat på Särö Hus varit toppen, kunde vi nöjda åka hemåt.
Sven-Anders


RSS 2.0