Måndag 11 maj

Har idag fört positionerna framåt på flera fronter! Började dagen med att besöka Boland College. Sedan något år tillbaka samarbetar vi med dem, bl.a. kring datorutbildningar. I dagsläget är där några datorgrupper igång på olika nivåer, en grupp kring buisness/management skills och en sciencegrupp. Den sistnämnda gruppen väcker stor uppmärksamhet både inom och utanför skolan. Vår tanke bakom denna grupp är att väcka nyfikenhet inför science bland barn och ungdomar. Gruppen består av en mix mellan ungdomar, förskolepersonal och ungdomsledare från Mbekweni. Sättet dom jobbar på är upplevelser som skapar nyfikenhet och lust att veta och lära mer, och inte så mycket teori. Sydafrika som så många andra har problem att få ungdomar att söka dessa utbildningar eftersom intresset och baskunskaperna ofta är lågt.


När vi var På Boland så berättade de för oss att skolan idag kan se en ökad tillströmning av ungdomar från Mbekweni till deras utbildningar. De är övertygade om att en orsak till det är att de från Mbekweni som deltar på våra kurser uppmuntrar andra att söka sig dit, kvinnorna uppmanar sina barn och deras kompisar o.s.v. Dessutom så uppskattar skolan att de äntligen lyckats få en kanal till folket i Mbekweni vilket de haft problem med tidigare.

Innan vi gick därifrån bestämde vi om att starta ytterligare någon kurs.


Under dagen träffade vi också representanter för Drakensteins kommun som är den kommun vi befinner oss i just nu och där alltså Mbekweni ingår som en del. Till yta och invånarantal påminner den mer i storlek som hela Halland än som någon av våra kommuner.

Med dem diskuterade vi vidare kring samarbetet mellan dem och Kungsbacka kommun. I höstas var en delegation från Drakenstein på besök i Kungsbacka, och nu kommer de att bjuda in till ett besök här i oktober av representanter från Kungsbacka. Parallellt med det är det också på gång ett utbyte mellan elever från en gymnasieskola i Mbekweni och en i Kungsbacka. Vi planerade även kring fortsättningen av detta. Ytterligare ringar på vattnet som sprider sig vidare.......

  Möte med Boland College

Möte med MYSP (Mbewkeni Youth Service Program)
Sammanlagt var det 24 ungdomar som hade samlats denna kväll, till vad vi hade tänkt som ett  öppet och inspirerande möte. För att lätta upp stämning och bryta isen började Birgitta med en RAK (Respekt Ansvar Kommunikation) övning som i korthet gick ut på att hälsa på varandra och lära oss varandras namn. Mötet var utsatt att börja 18:00 men vi var inte igång förrän runt 18:40.

Det visade sig dock att våra intentioner om mötets innehåll och upplägg inte gick riktigt hand i hand med mötets ordförande Mr. General Secretary Anele, som ledde "trupperna" med järnhand i sann ANC anda. Mötet var till en början en ganska deprimerande tillställning och allt annat än det öppna och positiva möte vi hade hoppats på.  Det som förespråkades mest under mötet var vikten av disciplin och ordning, och flertalet av deltagarna fick skarpa åthutningar och varningar om minsta knyst eller harkling yttrades utan att ha blivit tilldelad ordet.

Efter en lång stunds tjabblande om hur verksamheten inte har fungerat så flyttades till slut fokus mot hur MYSP skall se framåt. Planen på att arrangera en festival alternativt en karneval presenterades och togs välkommet emot. Man bestämde också att på mötet välja in nytt folk i styrelsen, vilket var väldigt välkommet från vår sida. Man valde in 5 nya ledamöter, tre killar och två tjejer.

Ikväll skall den nyvalda styrelsen ha sin första sammankomst vilken vi har blivit ombedda ett leda. Förhoppningsvis kan vi visa att det går att genomföra ett möte på ett lite mer avslappnat sätt än vad som skedde igår.

     
      Möte med MYSP


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0