Ytterligare en dag i Sydafrika

Dagen har gått i skrivandets tecken. Hela förmiddagen jobbade vi med att sätta i hop ett avtal mellan oss och vår partener MADP som är en förutsättning för att vi ska få ut några pengar från Forum Syd. Det är ett 10-sidigt dokument, givetvis på engelska, och även om vi hade ett exempel från Forum Syd att utgå ifrån, så satte det våra språkkunskaper på stort prov. (vi fuskade lite med att ta hjälp av översättning via internet). Vi fick det klart till slut och har nu lämnat det till Georgina som är manager på MADP för att hon skall läsa det och förhoppningsvis underteckna detsamma.
Dagens stora punkt var annars uppföljningsmötet för anställningen. Vi hade valt ut tre stycken kandidater som vi skulle fundera vidare på. Vi fick stor support hemifrån via ett telefonmöte vi hade med den övriga projektgruppen. Mötet sedan här i Mbekweni blev bra och även om vi inte blev riktigt klara med vem vi ska välja, så har vi kommit ett stort steg närmare. Vi har bestämt att vi skall träffa den mest intressanta kandidaten ytterligare en gång.
Catherine och Sven-Anders

Det gäller att tänka sig för!

Tredje dagen i Sydafrika. Vi har nu återigen blivit påminnda om att när man vistas i det här landet så bör man hela tiden vara medveten om att man kan utsätta sig för stora risker. Vi har idag haft besök av två unga svenska tjejer som varit på rundresa i Afrika några veckor. De ville gärna besöka vårt projekt och det ordnade vi med. När vi träffade dem berättade de om en händelse de varit med om i Kapstaden. De hade blivit överfallna och hotade med kniv. Hur de lyckades ta sig därifrån kommer de inte riktigt ihåg, men de tog sig helskinnade ur händelsen. För oss var detta ytterligare en nyttig påminnelse om att inte bli övermodig, även om vi nu varit i detta land ett antal gånger, och att det gått bra för det mesta. Under dagen besökte vi Drakensteins kommun där vi träffade en tjänsteman som vi hade ett framgångsrikt möte med. Även då blev vi påminda om att vi bör vara försiktiga. När vi skulle åka följde han oss ända till bilen för att försäkra sej om att vi kom tryggt därifrån.
För övrigt har vi varit i Mbekweni och bl.a.tittat till vårt datorprojekt och haft ett antal uppföljningmöten.
Catherine och Sven-Anders

Intervjudag

Nu har vi genomfört 5 intervjuer. Tyvärr ringde en av de inbjudna och tackade nej eftersom hon tyckte det skulle bli för mycket resande mellan Kapstaden och Mbekweni. Vi var 9 som deltog i intervjuerna, men vi hade redan tidigare gjort upp att bara fyra skulle vara utfrågare och de övriga observatörer. Catherine, Greorgina och Sven-Anders deltog vid alla intervjuerna och de övriga cirkulerade. Det var verkligen goda kandidater som hade sökt. Utfrågningen flöt på riktigt bra och vi kände att vi fick ut vad vi ville. Vi kompletterade varandra och det var fantastiskt vilken samverkan vi fick till trots att detta var första gången vi genomförde en sådan här sak inom projektet. Efter att vi genomfört utfrågningarna diskuterade vi oss samman och kom fram till att två av kandidaterna inte var aktuella för denna anställning. Återstår tre som vi nu ska fundera över. Två män och en kvinna och vi ska nu ta lite referenser och träffas igen på lördag eftermiddag för att slutgiltigt bestämma oss. För vår del kan det nog bli bra med vilken som. Men eftersom personen skall vara placerad i Mbekweni är det mycket viktigt vad våra samarbetspartners tycker. Fortsättning följer.
Thumbnail

På plats i Paarl

Nu har vi kommit fram till ett varmt Sydafrika. 28° när vi landade och 32° i Paarl. Efter en lång flygresa med lite sömn har vi nu kastat oss in i förberedelserna för anställningen. Vi har träffat MADP:s (vår samarbetsorganisations) manager Georgina som hjälpt oss med ansökningarna. Av 20 st som kommit in har hon valt ut 6 som är inbjudna till intervjuer imorgon. Vi har läst igenom ansökningarna och kan konstatera att det känns bra att vi är flera som ska ställa frågor. Vi känner att våra referensramar inte räcker till. Att läsa ansökningar och göra bedömningar i Afrika är inte detsamma som i Sverige.... På bilden diskuterar Catherine och Georgina morgondagens schema för intervjuerna. Vi ser med spänning fram mot morgondagen.
Sven-Anders Catherine
Thumbnail

Dags att åka!

Så var det då dags att ge sej iväg. Väskorna är packade. Det är ju bara en vecka, så så värst svårt var det väl inte att packa. Nu gäller det att förbereda sej på vad vi möter denna gång. Anställningsintervjuer har vi väl varit med om ett antal gånger och förhoppningsvis skiljer det sej inte så mycket åt mellan våra länder, men det är ändå med spänning som vi åker denna gång. Att anställa någon är ju ett långsiktigt åtagande och alla vill ju att det ska bli bra. Hur har Georgina klarat av förberedelserna tro? Det var ju olyckligt att Forum Syd fick för sej att besöka Mbekweni samtidigt. De ska ha varit där igår, men vi har inte hört något än. Förhoppningsvis gick det bra. Nu ska vi bara klara av resan, sedan hörs vi igen imorgon kväll.
Sven-Anders

Ny resa

Nu är det åter dags för ett besök i Mbekweni. Imorgon åker Catherine och Sven-Anders till Sydafrika för att anställa en person som ska jobba för oss i projektet. Vi kommer att försöka vara aktiva på bloggen denna veckan, så välkomna och delta. Vad vi vet hittills är att en annons varit inne i några tidningar och att det kommit in 17 ansökningar. Av dessa har Georgina hjälpt oss med att välja ut 6 st som vi skall intervjua på torsdag. Vi har bett representanter från de olika grupperna att hjälpa oss, så vi kan nog bli en grupp på tio personer som ställer frågor. Hur det går till i Sydafrika vet vi ju inte, men vad vi förstått är det inte ovanligt med stora intervjugrupper. Detta är ju en väldigt viktig del för projektets framtid, så vi får hjälpas åt att hålla tummarna för att det ska gå bra. Vi lovar att rapportera flitigt.
Sven-Anders

Om Sydafrikaprojektet - Heberg 15/2

Fem hembygdsföreningar samlades denna söndageftermiddag för samkväm i Hebergs Bygdegård. De träffas regelbundet och har frågesport, umgås och fikar. Till dagens träff hade de bjudit in vårt projekt för att berätta om det arbete vi utför och våra erfarenheter från utvecklingsarbetet i Mbekweni. Ett 50-tal personer var där. Jag fick inleda mötet och berättade och visade bilder i ca 45 minuter.
I vårt uppdrag ingår att även i Sverige sprida information om vårt Sydafrikanska samarbete. Besökarna denna eftermiddag fick följa med till Mbekweni och se och möta de människor vi arbetar med. De fick ta del av deras levnadsvillkor, förutsättningar och hur vi arbetar  tillsammans för att skapa en bättre framtid. Intresset och engagemanget var stort. De som var där ordnade en insamling och projektet fick ett generöst ekonomiskt  bidrag. STORT TACK!

/ Birgitta Jönsson (sjuksköterska i projektet)
Några av åhörarna i Hebergs bygdegård.
Några av åhörarna på Hebergs Bygdegård.


Annons om anställning

Nu är det satt in en annons på att vi söker en koordinator till vårt gemensamma projket Sweden-Mbekweni empowerment program. Annonsen kom nog in i fredags eller lördags och redan har det ringt intresserade och frågat Georgina på MADP om vad det handlar om. Det verkar vara ett stort intresse och vi hoppas att det ska bli många som söker. Sedan kommer ju det svåra. Att välja vem vi ska ha. Projektgruppen håller nu på med att ta kontakt med dem som utöver Catherine och Sven-Anders ska utgör intervjugrupp.
Sedan dök nästa utmaning upp. Via en e-post meddelar Åsa Nilsson på Forum Syd att de ska besöka Sydafrika och vill gärna se vårt projekt. Redan den 23 februari vill de träffa MADP och några av dem som är engagerade i våra aktiviteter. Lite plötsligt kan man nog tycka, samtidigt som det ju är viktigt att de som bidrar med det mesta av pengarna också får se vad vi gör. Nåja, efter att jag har pratat med Georgina kan de nog vänta sig ett bra program under dagen de besöker Mbekweni. Georgina verkade ta det med ro och hade redan under vårt samtal funderingar på vad som skulle besökas. Misstänker att det är nog inte första gången hon "råkar" ut för något liknande. Tajmingen kunde ju dock ha varit bättre. Vi ska ju ha anställningsintervjuer samma vecka. Vi får försöka ha lite bättre samarbete med Åsa framöver

Möte den 26 januari

Projektgruppen har haft möte. Vi träffades hemma hos Catherine och nästan alla var med. Iwe hade åkt iväg till Thailand en månad och Katrin Dahlberg kunde inte. Däremot hade vi besök av Irma, Kristins lilla dotter som föddes i november. Huvudfrågan som vi pratade om var anställning av en koordinator i Mbekweni som ska hjälpa till med projektet. Det blev bestämt att Catherine och Sven-Anders åker till Sydafrika i slutet av februari för att göra anställningsintervjuer. Det kommer att bli ett svårt och spännande uppdrag, som kommer att kräva noggranna förberedelser. Vi har tagit fram ett förslag på vilka som ska ingå i en intervjugrupp som ska hjälpa till att hitta rätt person. Vi håller just nu på att diskutera hur en styrgrupp i Mbekweni skall utformas, med deltagare och uppgifter.
En annan fråga som vi hade uppe var att förse den insamlingsgrupp som är utsedd, med lämpligt material. De planerar  att vara ute på kretsarnas årsmöte för att berätta om projektet och att samla in pengar. Det kommer verkligen att behövas nu när vi har fått bidraget beviljat av Forum Syd. Tio procent ska vi ju bidra med själva och det blir en ca 100 000 per år. En summa och en uppgift att ha respekt för. All hjälp mottages tacksamt. Vårt bankgiro är 5293-0948. Sätt gärna in ett bidrag.
Sven-Anders


RSS 2.0