Coffee and Cooperation

I Sydafrika närmar vi oss semestertider, temperaturen stiger och folk börjar ta det lite mer mañana. För MSEP innebär det att de vardagliga mötena med lokala samarbetspartners blir färre och istället    riktas fokus  mot att nå ut till nya organisationer och individer i området för att planera hur projektet kan expandera och förbättras under kommande år.

Så under förmiddagen ägnade MSEP en både trevlig och produktiv stund med Gary från Monte Christo Ministries. Över en välproducerad kopp kaffe på Monte Christo Coffeé Shop i Paarl gick vi grundligt igenom våra projekt, såväl historia, nuvarande situation och framtidsplaner. Utgångpunkten för mötet var; hur kan vi arbeta jämsides och tillsammans kunna komplettera varandras luckor, samt ha ett aktivt utbyte av kunskap?. Monte Christo uttryckte tydligt att deras mål var att öka dess engagemang i Mbekweni och att de redan har initierat ett antal projekt som involverar människor som MSEP har en lång historia av samarbete med.

Till bordet kunde Monte Christo bringa nya finansiella medel för att starta upp projekt, medan MSEP, med sina långa historia i Mbekweni, kunde bjuda på insikt och erfarenhet i hur det är att vara verksam i område. Eftersom Monte Christo, likt MSEP arbetar för lokalt ägandeskap diskuterades det hur nya och pågående projekt kan bli självförsörjande och komma åt grunden av  problemen de syftar till att lösa. En gemensam kraftansträngning och synkroniserat arbete från alla inblandade i Mbekweni kommer krävas om vi ska kunna utveckla samhället vidare.






Cheers // Max

365 Fight.

Igår var det World AIDS Day (01-12-2011) och runt om i världen ägnades lite extra uppmärksamhet åt en av modern tids största mördare. I Sydafrika och Paarl anordnades det workshops, föreläsningar och events för att samlade in pengar till kampen mot sjukdomens spridning. För dem som länge tvekat över att testa sig stod dörrarna öppna hos både permanenta och temporära HIV/AIDS-stationer runt om i landet.

 

Men kampen mot Aids är en 100% heltidstjänst, 365 dagar om året utan semester eller ledighet på helger. Det kommer kräva både ökad medvetenhet och förståelse, samt verktyg för att förhindra spridning och hjälp till dem som redan drabbats. MSEP är därför stolta över vår samarbetspartner Wagon of Hope som dagligen arbetar med denna typ av frågor och aktivit försöker förhindra ungdomar från att bli ytterligare offer för denna epidemi. Så idag gästade MSEP en av deras stationer för att observera deras arbete och se hur det går till.

 

I samarbete med Norsa Community Care genomfördes blodprov i Eastern Paarl, där man blev väl omhändetagen av Zukiswa Mpayipheli, som arbetar som HIV and Aids counsellor. Blodprovet tar bara några sekunder och resultatet förmedlades efter bara några få minuters väntan. Oavsett resultat fanns WOH's personal på plats för att rådgiva och stötta efter testet genomförts.

 

MSEP tack Wagon of hope för deras insats igår, idag och resterande 363 dagar om året.

 

Cheers // Max

 

Sam dressed for success.

Quick, pain free and life saving, Get tested today!

Zukiswa Mpayipheli from NORSA Community Care


Practice what you preach...

RSS 2.0