Afrikakväll på Höjdens förskola – avdelning Ugglebo

Ikväll hade Ugglebos personalAnki, Anneli och Berit – bjudit in till föräldramöte med Afrikansk ”touch”.  Ugglebos ”Gosisprojekt” presenterades för första gången direkt till föräldrarna, som länge hört sina barn prata om barn, förskolor och förhållandena i Mbekweni. ”Gosis” och jag har nu gjort tre resor tillsammans. Det har satt djupa spår i barnens förståelse och kunskap i en annan kultur och barns situation i en annan del av världen och med helt andra förutsättningar i livet. Det är bra; det behövs många kompisar i världen!  Ugglebo har vävt in hela läroplanen med ”Gosis” som budbärare. De handlar om förskolans arbete kring värdegrund, likabehandling, internationella utblickar etc. Konkret, roligt och barnens nyfikenhet är väckt för att ta reda på mer. Hur kommer vattnet upp i kranen på gatan? Hur kan man bygga hus så det inte ska läcka in? Vad heter varsågod på xhosa? Hur många länder finns det i världen? Vad äter dom egentligen? Finns det kaniner i Sydafrika? De har byggt egna kåkstäder, byggt savanner med afrikanska djur, ritat teckningar, sjungt sånger och läst böcker med sydafrikansk prägel. Till fattiga barn som får lägga sig hungriga har de ritat kexchoklad, för ”det tror jag de skulle bli glada för”, säger något barn.

Tillsammans med personalen visade jag bilder och berättade om vårt projekt och kunde rama in ”Gosis” i ett bredare sammanhang. Förutom föräldrar deltog även rektor, skolchef och verksamhetsutvecklare för skolområde Centrum, Halmstad kommun.

Kvällen avslutades med en kvällsfika, trevlig samvaro och fortsatta diskussioner. Ugglebo planerar för ett eget utbytesprojekt med förskolor i Mbekweni. Med stöd av kommunen ska de undersöka möjligheten för bidrag för detta. Vårt projekt ska förhoppningsvis kunna hjälpa till att förmedla kontakterna. Lycka till!


Personalen tillsammans med några av föräldrarna som deltog på Ugglebos Afrikakväll
----------------------------------
Birgitta Jönsson, 2011-04-28


RSS 2.0