Söndag

Trots mycket problem med tillgång till Internet försöker vi att uppdatera vår Blogg så mycket vi bara kan. Egentligen är det väl ett I-landsproblem att inte ha tillgång till Internet men vi vill samtidigt så gärna dela med oss vad  vi arbetar med här i Mbekweni.

Igår (söndag ) var en riktigt händelserik dag med många olika möten. Vi började dock dagen med att försöka lägga upp lite strategier inför träffen med ungdomsgruppen MYSP.

Efter lunch åkte vi till Mbekweni för att träffa kvinnogruppen Siphamandla. De arbetar med att organisera och stötta. kvinnor som tillverkar och säljer hantverk, men de har också bland annat kycklinguppfödning, driver soppkök, och har en grönsaksodling i samarbete med lokalpolisen mm. Vi träffades hemma hos Patricia och mötet var ganska informellt, men väldigt givande eftersom de på ett bra sätt kunde introducera John i deras arbete.

Sedan bar det utan paus av till förskolan Nomzamo där ett möte med ungdomarna i MYSP var planerat. MYSP har under åren slitit hårt för att bygga upp sin organisation men aldrig riktigt lyckats att få kontinuitet i sitt arbete. Deras mål om att skapa en paraplyorganisation för ungdomar i Mbekweni är dock väldigt tydlig och de är verkligen benägna om att försöka förändra sin vardag.
För att locka till sig fler ungdomar och ungdomsgrupper bestämde sig MYSP för en nystart i form av en stor ungdomsfestival i Mbekweni. Festivalen skall äga rum i oktober och innehålla så mycket utbud av ungdomsaktiviteter som möjligt.
Att ordna en festival är inget enkelt arbete, så därför bestämde man sig att på måndag ha ett informationsmöte om festivalen och där försöka sätta ihop en projektgrupp som skall arbeta med detta. Givetvis kommer också Johan att försöka stötta och hjälpa MYSP med att arrangera denna festival.

Efter ett två timmar kort men effektivt möte så åkte vi iväg mot Elvera´s hus för att träffa en annan kvinnogrupp - United Women Forum (UWF). På vägen dit stötte vi på Olephant, Han är en ung kille med många järn i elden som brinner för att hjälpa barn. Sist vi var här ordnade han bland annat en fotbollsmatch mellan oss svenskar och ungdomar från Mbekweni. Han var nu sugen på Returmatch.

Väl framme hos Elvera mötte kvinnorna i UWF upp. UWF är en kvinnogrupp som också arbetar med att organisera och stötta kvinnor genom bland annat produktion och försäljning av olika hantverk och cateringverskamhet. UWF´s ordförande Lizzy Phike höll i detta informella möte och gjorde en mycket bra introduktion utav deras arbete för John.

Gemensamt för alla grupper är att de brinner för att förändra situationen och sin vardag i Mbekweni.

Efter sista mötet var vi faktiskt lite imponerade över att vi lyckats klara alla möten utan att dra över på tiden. Vi han med att åka till vårt guesthouse och förbereda oss lite inför kvällens sista möte med representanter från world Vision.
Cathrine gjorde tillsammans med John och Birgitta och ett bildspel en presentation  för world visions representant och vi avslutade sedan med en god och välförtjänt middag.

Som sagt söndagen var en mycket  givande dag och jag är övertyga om att John nu har mycket trådar att dra i under de kommande tre åren.

Per, Cathrine, Birgitta, Pontus


Projektgruppen




















Kommentarer
Postat av: B1

Lika effektiva som alltid! Snyggt jobbat!

2009-05-11 @ 18:41:41
Postat av: Anonym

En balans mellan hopp och förtvivlan känns det som ibland det ni beskriver. Men det är ju helt underbart att ni är där balanserar upp saker och ting (jag tänker då på ungdomarna). Och många möten och diskussioner blir det... ni är strålande!/ Birgitta Ö

2009-05-12 @ 21:40:33
Postat av: Anonym

En balans mellan hopp och förtvivlan känns det som ibland det ni beskriver. Men det är ju helt underbart att ni är där balanserar upp saker och ting (jag tänker då på ungdomarna). Och många möten och diskussioner blir det... ni är strålande!/ Birgitta Ö

2009-05-12 @ 21:45:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0