Nelson Mandela granskad av förskolebarn...

Sedan Lucy, rektor på Life Fantastic preschool, fick möjligheten att åka med på MSEP's utbytesresa till Sverige har ett utbyte mellan henne och Ugglebos förskola i Halmstad skapats. Idag fick Lucy's förskola ta emot en efterlängtad present från Halmstad; 10 st luppar och en digitalkamera. Syftet är att båda förskolorna ska kunna genomföra enklare naturvetenskapliga projekt och dela med sig av erfarenheterna för att stärka samarbetet. Barnen mottog presenterna med glädje och började genast utforska allt i rummet – bland annat fick Nelson Mandela genomgå en grundlig granskning, tätt följt av byggklossarna. Först var de smått förskräckta, men rädslan sprack snart upp i ett leende. Nästa steg blir en utflykt för att utforska den lokala omgivningen, alltså har ni/vi en spännande uppföljning att se fram emot.

 

Cheerio chaps!

// Max & Sandra

 


Network Committee Meeting

Idag samlades MSEP's Network committee och genomförde ett väldigt lyckat möte i Thusong Center. På agendan stod en rad informationspunkter, men huvudattraktionen var det kommande besöket av den svenska delegationen av MSEP. Vidare diskuterades även turistgruppens vistelse och om någon av er kikar in här på bloggen, vill jag försäkra er att ni har en resa att se fram emot, schemat för er tid i Mbekweni är fullspäckat!

Dagens möte gästades av representanter från samtliga samarbetsorganisationer i Mbekweni; MPCC, WOH, ECD, MYSP och UWF (eller; Föräldragruppen, Peer educators, Förskoleforumet, Ungdomsgruppen, och Kvinnoforumet). För er som har varit i Mbekweni, eller Sydafrika för den delen, vill jag även påpeka att mötet genomfördes på mindre än en timme (Te och kaka inkluderat)!, där agendan innefattade 10 punkter, ett resultat som vittnar om effektivitet och punktlighet bland våra organisationer. Efter mötet var jag tvungen att fråga Vuyani och pastor Mntanga ”Am I still in Africa?”

 

MSEP would like to thank all participants of todays meeting, we're looking forward to the upcoming weeks.

 

Cheers // Max







Bon Appétit!

Efter att i tidigare blogginlägg nämn vår pågående Computer Intermediate Course, känns det inte mer än rätt att även skriva en rad om vår Cookery Course. Hitintills har två kurstillfällen tagit plats på Boland College och på menyn har vi kunnat läsa både rösti och mac n' cheese. (Om det finns en efterfrågan på recept hänvisar vi alla e-mail till Vera Auret, kursens eminenta undervisare.

En matlagningskurs efterfrågades främst av föreskolorna i Mbekweni, där man ansåg det viktigt att förebättra barnens dagliga måltider. Fokus på vår cookery course blev därför att undervisa deltagarna hur man med knappa resurser ändå kan tillaga näringsrika och attraktiva maträtter för barn.


Förra veckans lektion bjöd både på utsökta aromer och lektionens mest sammanfattande citat:

- Before I came here I thought I knew everything, but I'm actually learning new things

Ett godkänt betyg, uttryckt av en allt annat än blygsam dam, då hon fick reda på en ny ingrediens till sin béchamelsås.


Cheers // Max




Camp Wagon of hope – Round 2

Idag drog andra upplagan av Wagon of Hope's peer education-camp igång med ungdomar från Stellenbosch, Franschhoek, Wellington, Pneil m.fl. Totalt vandrade 90 personer in i lokalen i New Town där det under 36 intensiva timmar kommer undervisas, diskuteras, argumenteras och (som vid alla sammankomster i Sydafrika) dansas och sjungas. På dagens schema stod ämnen såsom Understanding HIV & AIDS och Community problems, och efter några välbehövliga ice breakers och oundvikligt fnitter (från såväl tjejerna som killarna), eskalerade ljudnivån i samtalsgrupperna. Vänliga uttalanden och medhållande nickar bytades ut mot skarpa argument och djupa suckar. Alla tecken på debatt i dess sanna anda.

 

Morgondagen kommer tveklöst bjuda på en rad nya intressanta åsikter och uttalanden. Givetvis är MSEP på plats för att stödja vår nya samarbetspartner WOH och bättre lära känna ungdomarna (läs: framtidens ledare) i och runtomkring Mbekweni.

 

Vuyani styr med hela handen

Cheerio // Max


RSS 2.0