En koordinator

Nu har vi anställt en person som ska arbeta för oss i projektet. När Catherine och jag var i Mbekweni för en månad sedan gjorde vi ett antal intervjuer med personer som sökt tjänsten som koordinator för MSEP. De som deltog i intervjuerna, förutom oss, var representanter för de grupper vi samarbetar med plus MADP:s manager Georgina. Vi blev överrens om att John Veitch var den som bäst stämde in på de kriterier som vi satt upp för jobbet. John är 59 år, bor i just nu i Kapstaden, men kommer att flytta till Paarlområdet. Tillsammans med sin fru, som är Sydafrikanska och Xhosa, har de fyra barn. John har under senare år jobbat med att bygga upp en skola i Östra Kapprovinsen och har lång erfarenhet av utvecklingsarbete. Under sjuttio och åttiotalet jobbade John som lärare på olika folkhögskolor i Sverige och kan alltså svenska. Vi tror att John ska kunna hjälpa oss att föra positionerna framåt under de kommande tre åren.

Sven-Anders



John Veitch och Catherine

Distriksstämma i Centerpartiet

I lördags var det distriksstämma för Centerpartiet i Halland. Vi var på Katrinebergs folkhögskola och över 200 personer hade samlats där. Helene och Margareta gjorde iordning för att genomföra ett lotteri för vår insamling. Vi hade med material som vi köpt in i Mbekweni i höstas och nu i vår. Jag höll en presentation om vad som hänt under 2008 och att vi nu inlett en ny treårs period med bidrag från Forum Syd. Det fick bli en lite forserad presentation eftersom programmet var försenat, men som jag uppfattade, så var det uppskattat . Inte minst efter vad resultatet av lotteriet utvisade. Över femtusen kronor köptes det lotter för. Jag passade vid avslutningen även på att tacka avgående ordföranden riksdagsman Jan Andersson för det intresse och engagemang han alltid visat för vårt projekt. Han fick en nål med Sydafrikanska och Svenska flaggan på. Vi hoppas också att han någon gång på plats ska kunna följa vårt arbete. Samtidigt överlämnade jag en likadan nål till nye ordföranden Harald Lagerstedt med en förhoppning om att han ska vara lika intresserad av vårt arbete som Jan.
Sven-Anders

Summering

Nu är vi lyckligt tillbaka efter en intensiv vecka i Paarl och Mbekweni. Denna gången handlade ju besöket om att anställa en koordinator till vårt projekt och efter, mycket funderande, många möten och diskussioner, så kunde vi i enighet på måndagskvällen utse en av de sökande till tjänsten. Vi har lovat att ta  ytterligare några referenser innan vi bestämmer slutgiltigt, och hoppas att kunna presentera honom här på bloggen om en vecka.
Vi tycker att det i alla avseenden har varit en bra vecka. Vi har varit i kontakt med alla grupper som vi samarbetar med, diskuterat med Boland College om fler utbildningar och träffat kommunen ett par gångar. Alla dessa möten är viktiga för att föra arbetet med genomföra målen för MSEP (Mbekweni Sweden Empowerment Programme) framåt.
Nu fortsätter arbetet. Vi ska ha nästa projektmöte här i Sverige den 16 mars och då kommer vi att bestämma om nästa resa (förmodlgen i maj) och om hur vi ska ta hand om och förbereda anställningen. Ambitionen är att vi ska ta emot honom i Sverige före vår nästa resa.
Vi hoppas som sagt att återkomma här på bloggen om en vecka. Håll utkik!
Catherine och Sven-Anders


Boland College

Vädret i dag har varit lite humanare än igår. Bara 25 grader vilket gjort en hektisk dag något enklare att genomföra!

Det vi vill dela med oss av idag är ett besök på Boland College i Paarl. Ett lokalt college som vi börjat samarbeta med i projektet kring olika utbildningar. Vi startade väldigt försiktigt i liten skala för drygt ett år sedan med en datakurs för några kvinnor från förskolorna i Mbekweni. Vi har nu utökat det något, så idag har vi igång 3 datakurser, en kurs i starta eget, en grupp i teambuilding och en grupp som håller på med naturvetenskap och experiment. Eftersom vårt projekt handlar om empowerment så är utbildning en oerhört stor del av detta. Vi har fått en jättebra kontakt med en kvinna som heter Alta Nel och hon gör ett jobb långt utöver vad man kan begära. Hon har koll så att de som går på kursen kan ta sej dit, ordnar med transport och ringer runt och samordnar. Hon fixar med bra lärare som har förståelse för de olika förutsättningar som kvinnorna har. Kort sagt. Hon är en pärla.
Catherine och Sven-Anders

.


En dag i Mbekweni

Ännu en het dag i Sydafrika. Temperaturen visade på 42° när vi lämnade Patricias hem efter ett besök hos Shiphamnadla, en av de kvinnorgrupper vi samarbetar med. Vi köpte bland annat in lite hantverk. Dels är detta ett sätt för oss att stödja kvinnorna i deras dagliga försörjning, och dels ett sätt för oss att samla in pengar till projektet. Hantverket använder vi nämligen till försäljning och till lotteriverksamhet hemma i Sverige.
Flera av dessa kvinnor har genom projektet fått möjlighet att gå datautbildningar och kurser i hur man startar och driver små företag. Kunskaper de har stor nytta av när de ska marknadsföra sitt hantverk. När vi besökte dem fick vi ta del av många lustiga och underbara historier om hur det kan gå till när någon som knappast sett en dator ska börja bli vän med den!
Vi besökte också en grupp ungdomar som vi har kontakt med genom projektet. De samlas kring att skriva dikter och poesi. Vi har tagit del av dessa dikter där de beskriver sin vardag som kan bestå av övergrepp, våldtäkter, kriminalitet och till och mord. En vardag långt ifrån vad våra ungdomar i Sverige upplever.
Att uttrycka sig genom poesi tror vi är ett bra sätt att bearbeta starka händelser dessa ungdomar är med om.
Catherine och Sven-Anders


RSS 2.0