MISSION COMPLETED (for this time)

Nu packar vi väskorna för att idag påbörja hemresan. Det är en stor skillnad att lämna Mbekweni när vi nu vet att John kommer att finnas kvar för att följa upp allt vi nu har påbörjat. Eller som alla säger nu " Now we have John..."

Gårdagen var åter präglad av många möten. Vi startade med Datorgruppens styrelse som driver det tidigare förskoleprojektets datautbildning för barn inom förskolorna. I dagsläget är det 12 förskolor som deltar och enligt ett rotationsschema har tillgång till de 6 datorer som står på Nomzamo förskola. Därefter besökte vi olika sektorer inom hälsoområdet. Mbekweni Clinic och Polar Park Clinic, vilka är de båda vårdcentralerna. Även gruppen "Helath Care Workers" som arbetar ute på fältet besöktes. Projektet presenterades och John introducerades.

Förskoleforumets styrelse hade möte på eftermiddagen, på vilket John och Cathrine deltog. Birgitta, Pontus och Per gjorde ett besök tillsammans med en av ungdomarna i de fattigaste slumområdena. Vi är måna om att nå ut även till dessa områden. Här bor framför allt människor som kommit från Eastern Cape i hopp om att få jobb. Fattigdomen, utsattheten och misären är ofattbar.

Kvällen dominerades av ett möte med Ungdomsorganisationens, MYSP, styrelse. Det stora mötet på måndagskvällen hade ju rört om känslorna och 5 nya medlemmar hade valts in. Kvällen möte var avsett för att positionera de olika styrelseposterna. Det blev ett mycket bra möte. En ny glöd har tillkommit. Alla "gräsrotsorganisationerna" är nu representerade. Totalt ingår 11 personer - 8 män och 3 kvinnor. En konkret uppgift som MYSP har är att samordna och planera för en ungdomsfestival i oktober. En uppgift som förhoppningsvis för sektionerna närmare varandra då alla ska bidra med olika aktiviteter och visa upp sin verksamhet.

Synsam i Halmstad har skänkt glasögon till projektet. Dessa lämnades också under kvällen till kvinnogrupperna. De blev otroligt glada! Flera har nedsatt syn, vilket ju försvårar medverkande de många utbildningar som nu är på gång. Vilken lycka att nu kunna se ordentligt! TACK till Synsam!

Dagen avslutas i kontrasterns tecken. Efter en snabb middag i Paarl möter vi en fattig kvinna som förtvivlat ber om pengar till lite mat. Hon är desperat. Fel eller rätt? Vi ger henne lite pengar och denna lilla kvinna faller oss alla om halsen och gråter och tackar för att nu kunna köpa lite bröd. Att sen avsluta kvällen med en pianokonsert av ägaren till vårt Guesthouse känns overkligt. Åter slås man av de oändligt stora klyftorna i detta land.  Men musiken är vacker och samvaron mycket trevlig!

Cathrine, Birgitta, Pontus och Per säger "På återseende Mbekweni!". John återvänder redan imorgon!



Besök i kåkstadens fattigaste områden


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0