Dags för avfärd!

Mission complited! Dags att lämna Mbekweni för denna gången. Är nöjda med vår insats men trötta... Har varit 2 oerhört intensiva veckor men vi har verkligen flyttat positionerna framåt. Nästa gång vi ser Sydafrika igen blir i slutet på februari. Nu väntar över ett dygns resa hem...




Lördag 31 oktober

Sista arbetsdagen i Mbekweni för denna gången!  Några har ju redan åkt hem och kvar till i morgon är Catherine, Helene, Per, Iwe och Kristin.  Och John förstås!

På förmiddagen idag hade vi en liten ceremoni på en av förskolorna i Mbekweni där vi delade ut certifikat till de som varit i Sverige sedan 2004. Sammanlagt handlar det om c:a 35 – 40 personer. Det blev ett jättebra möte där vi fick framfört hur viktiga dessa människor är för projektet, för Mbekweni ,  för sina familjer och för sig själva. Empowerment börjar med att den enskilda människan får möjlighet att växa för att sedan kunna dela sina kunskaper och erfarenheter med andra! Flera av dem hade klätt upp sig och det blev en högtidlig stund när var och en fick sitt bevis på den utbildning som sverigebesöken innebär.

Det blev också många avsked. I morgon eftermiddag reser vi hemåt och behöver lite tid för packning innan dess. Har vi tur så kanske vi hinner med ett litet dopp i poolen också! Idag har det varit extremt varmt och det verkar som det ska vara likadant i morgon. Får försöka minnas hur vi svettades på våra möten här när vi kommer hem till kylan och mörkret på måndag!

Eftermiddagen ägnade vi åt att utvärdera de här veckorna och att planera för det kommande året för projektet. Det första för John att ta tag i blir att planera utbildningarna inför 2010. I Sydafrika är det nu försommar och allt och alla beter sig som vi gör i Sverige i juni månad med nedräkning mot den stora semesterperioden. Här inträffar den i december/januari. 

De sista dagarna har vi åter igen blivit påminda om den höga kriminaliteten som finns i Sydafrika. Det har inte hänt oss något, men familjemedlemmar till 2 av våra vänner har varit inblandade i brutala överfall: en 14-årig pojke som blev hotad med pistol mot huvudet för att lämna ifrån sig sin mobiltelefon utanför sitt hem i Mbekweni härom kvällen, och en äldre man som blev överfallen och som de sköt mot utanför hans hus för de ville ha hans bil. Vardagen i det här landet är tyvärr fylld av sådana här händelser, och ibland är det nyttigt för oss att bli påminda om detta för att inte glömma av det säkerhetstänkande vi hela tiden måste ha i fokus.


Pumla Mgayi, som varit med i projektet sedan starten och är en av våra viktigaste kontakter, tog emot hela fyra certifikat!


Efter två arbetsamma veckor fick vi äntligen en stund att doppa fötterna i poolen innan vi jobbade vidare.

RSS 2.0