Tisdag 2012-05-15 -- Fullt av gravida kvinnor!

Idag har vi hunnit med en hel del möten. Vi började dagen med att träffa styrelsen för förskoleforumet. Vi hade en jättebra diskussion kring hur vi bäst ska använda pengarna i budgeten och började detaljplaneringen kring aktiviteterna som ska genomföras. De tyckte det var synd att det inte fanns några studieresor till Sverige med i budgeten för den nya perioden. Resorna har betytt mycket både för deras personliga utveckling och för utvecklingen av förskoleversamheten som helhet. Tyvärr fanns det inte möjlighet att söka pengar för detta. Gruppen hade många goda synpunkter och skulle diskutera vidare inför vårt möte med nätverkskommittén imorgon. Det är extra roligt att nya förskolor har kommit till i forumet, och att de också finns representerade i forumets styrelse. Härligt att träffa både gamla och nya vänner!

Därefter träffade vi Zezethu som är ordförande i ungdomsgruppen. Över en lunch diskuterade vi detaljerna kring ungdomarnas aktiviteter. Högsta prioritet till att börja med är att jobba med teambuilding för att få stabilitet i styrelsen. Zezethu är för övrigt gravid, och beräknad till att föda just idag! Magen sitter dock stabilt på plats och bebisen vägrar att komma ut. Jag och Sven-Anders håller tummarna för att vi ska hinna se underverket innan vi åker hem, men det verkar inte så. Zezethu visade också hur det nu ser ut vid soppköket som ligger granne med hennes shack. Kommunen håller just nu på att bygga en väg där, så de har fått ta ner taket över soppköket och lagar nu soppa till 140 barn två gånger i veckan under bar himmel. Än så länge går det bra, men vintern är snart här med ganska ymnigt regnande och då blir det svårare...


Besöker soppköket tillsammans med Zezethu (i blått) och lilla magen. Till höger syns den murade eldstaden där de lagar soppa. Den har betalats av ägaren till det B&B där vi bor som också ville bidra på något sätt i Mbekweni. Det fina taket som fanns har de fått ta bort på grund av vägbygget.


På eftermiddagen åkte vi till kommunhuset och träffade Abigail, som har varit involverad både i vårt projekt och i det projekt Kungsbacka kommun har tillsammans med Drakensteins kommun (alltså kommunen här). Hon hjälpte oss att få till det med hyran för kontoret i Mbekweni. Någonstans har det fallerat i kommunens system, och trots att vi frågat efter faktura ett antal gånger har vi inte fått något. Nu fick vi i alla fall till det så att vi kunde betala hyra för de år vi haft kontoret - i sista sekunden eftersom den förra projektperioden ska slutredovisas snart.

På väg till nästa möte stannade vi till på Lukhano, där vi träffade Sidwell och Yolanda. Lukhano ordnar aktiviteter för barn och ungdomar efter skolan och gör ett jättearbete med det. Yolande var med i den senaste gruppen som besökte Sverige, och intressant nog är hon också gravid och ska ha barn om ett par veckor!

Vi avslutade dagen med att träffa kvinnogruppen och diskutera deras delar i projektet. De kom också med goda idéer, bland annat vill de utbilda kvinnor i att tillverka tegel. De är just nu inne i en process där de håller på att ombilda sina verksamheter till kooperativ, vilket ska bli spännande att följa. Vi höll en workshop kring kooperativt företagande med dem när vi var här i höstas, så det är roligt att se att de så snabbt har gått till handling.


Fantastiska Patricia som håller samman kvinnorna i Siphamandla - att landa i hennes lilla vardagsrum är som att komma hem!

Nu blir det sängen för oss, vi hörs imorgon!

//Kristin, Sven-Anders och John


Kommentarer
Postat av: Birgitta L

Oj, vad ni hunnit med mycket! Det verkar vara fantastiskt bra diskussioner ni haft under er vistelse i Mbekweni. Hoppas sista dagen blir lika givande! Hälsa alla - igen!

2012-05-15 @ 22:44:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0