Nytillkommen läsare? Här är kort bakgrund!

Mbekweni-Sweden Empowerment Programme drivs av Centerkvinnorna i Halland och har pågått i lite varierande form sedan 2004. Mbekweni är en kåkstad utanför staden Paarl, som ligger ungefär en timmes bilfärd från Kapstaden. Vi jobbar med fyra olika grupper inom kåkstaden.

När vi började vårt samarbete var det med förskolorna i Mbekweni, som 2004 var helt oorganiserade och vanligtvis drevs av enskilda individer. De flesta hade sin verksamhet i sk shacks. Nu finns ett förskoleforum som vi tillsammans med kommunen har hjälpt igång. I forumet ingår nästan alla förskolor i Mbekweni och de jobbar tillsammans med gemensamma frågor och som motpart till kommunen. I projektet jobbar vi med pedagogisk utveckling såväl som administrations- och datakunskap. Det gör vi genom utbyten, workshops och utbildning via Boland College i Paarl.

Vi jobbar också med en grupp ungdomar som arbetar för att samla de ungdomsgrupper som finns i Mbekweni. Vi stöttar dem mycket när det gäller organisationsutveckling för att de ska hitta sina former och bli en stabil organisation.
Tillsammans med kvinnogruppen har vi jobbat mycket med workshops kring kvinnors rättigheter och småföretagande. De har också ett stort behov av att jobba med organisationsutveckling för att bli bättre på att samarbeta.

Pappagruppen är ett direkt resultat av ett av våra utbyten. Gruppen bildades av Actor Mntanga som för några år sedan besökte Sverige och blev fascinerad över hur engagerade svenska pappor är i sina barn. Så fungerar det inte här. Gruppen försöker få pappor att tidigt ta del i sina barns uppfostran och skapa tätare band mellan pappor och barn.

Tvärgående genom alla grupper arbetar vi mycket med hälsofrågor och med organisationsutveckling, vilket ju berör alla.

I den här bloggen kan man läsa om vad vi gör i programmet. Ibland skriver vi ofta och ibland går det ett tag mellan gångerna. Scrolla gärna ner och läs vad vi har skrivit tidigare, när vi är på plats här nere brukar vi försöka lägga upp så mycket bilder som möjligt. Just nu är vi i Mbekweni så de närmsta dagarna blir det ny läsning varje dag.

En ny projektperiod har just börjat för oss och ska pågå under 2012-2013. Dessa två år är en utfasningsperiod och tanken är att vårt formella engagemang här nere ska avslutas när perioden är slut. Det andra engagemanget - det som sitter i hjärtat och grundar sig i vänskap - det tar aldrig slut!

Kommentarer
Postat av: Birgitta Jönsson

Vilket fint inlägg. Lovar att följa er och väntar med spänning varenda dag!

2012-05-14 @ 21:54:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0