Lördag 111112 - ungdomsevent och cricket

Ett av uppdragen vi har att göra denna vecka är att bara träffa flera av de deltagare som varit med i projektets olika delar under åren. I morse åkte vi därför in till Mbekweni för att besöka några olika personer. Först stannade vi hos Phumla. Hon är faktiskt en av de kvinnor som var med och startade detta projekt för snart 10 år sedan. Phumla var dock inte hemma, så istället körde vi vidare till Patricia. Men inte heller Patricia var hemma utan i Kapstaden för att uträtta ärende. Vi blev ganska snabbt påminda om att Lördagar i en kåkstad är dagen då man gör allt som inte hinns med på veckorna. Inte nog med att det varje Lördag sker hundratals begravningar så är det också dagen då allt från tvätt till veckohandling skall hinnas med.

En som dock var hemma och hade tid att ta emot oss var Thuzama som är en utav kvinnorna som startat upp
förskoleforumet. I Silvertown träffade vi också Thando som var med och startade upp ungdomsgruppen. Thando är idag proffesionell teaterregisör och skådespelare och hade satt upp en pjäs i Mbekweni. Thando har inte varit så aktiv i projektet de senaste åren eftersom han haft fullt upp med sin teatergrupp i Kapstaden. Det är ett fantastisk exempel på empowerment, då han tack vare sin erfarenhet - som han bland annat fått genom att vara med i projektet - nu kommer tillbacka till kåkstaden och sätter upp en pjäs med lokala ungdomar.


Thando Baliso - förebild!

Efter en snabb lunch bestående av varsit äpple, en chokladbit och en flaska vatten körde vi vidare till Chippas, där ungdomsgruppen skulle arrangera ett event där lokala grupper skulle visa upp olika kulturinslag. Ett hundratal ungdomar i åldrarna 10 till 20 år var på plats för att titta på sina kamrater som skulle uppträda. Syftet med detta event, som ungdomarna planerat själva helt utan våran hjälp, var att visa att det finns alternativ till att festa och dricka alkohol eller bara hänga ute på gatan. Under två timmar fick vi uppleva både dans, teater och poesi. Detta var andra gången idag som vi såg ett gott exempel på empowerment. Extra bra kändes det eftersom vi inte alls varit delaktiga i planeringen inför detta. Det är även ett bra bevis på att ungdomsgruppen går allt mer framåt och tar större plats i projektet. Inte en enda gång under eventet nämndes den svenska gruppen. Det kändes så himla skönt att de verkligen gjorde detta för sig själva. När eventet var slut var det som vanligt lite transporter som skulle lösas.


John pratar med Swai och Zezethu, de två ungdomar som är drivande
i ungdomsgruppen.


En teaterpjäs som beskriver samhället i Mbekweni - tyvärr förstod
vi inte så mycket eftersom det var på Xhosa!


Vi hann också äta middag på restaurang (för en gångs skull) och fick då också gedigen utbildning i cricketens komplicerade regelverk av John, samtidigt som vi på TV bevittnade en spännande match där Sydafrika i andra inning utklassade Australien!

När vi väl var tillbaks på vårt guesthouse där vi bor kände vi oss väldigt nöjda med dagen och kommer förmodligen sova gott inatt också.

Per, Kristin, Birgitta, John.


Kommentarer
Postat av: Birgitta

För att symbolisera projektets tillväxt med Puhmlas liknelse om träd: Det känns som om trädet har rotat sig ordentligt och stödpinnarna kan plockas bort. Dagens blogginlägg illustrerar verkligen styrka och lokalt ägarskap. Det är så spännande att följa på bloggen. Det hade varit roligt om vi kunde få någon där nerifrån att skriva lite inlägg också. Kram till er alla. Snyggt jobbat!

2011-11-12 @ 22:57:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0