Fredag 111118 - invasionen inleds...

Oj, oj, oj, fredagen var verkligen en händelserik dag - framförallt för turistgruppen. Per, Birgitta och John åkte på morgonen in till Kapstaden för att hämta upp dem. Det hela hade nog gått smidigt om det inte hade varit för den lilla detaljen att hyrbilar skulle hämtas ut. Efter 2,5 timmar rykte det ur öronen på Per, men de fick till slut två minibussar och två personbilar.

Under tiden var Kristin och Max på kommunhuset och hade möte med James Rhoda, som vi också träffade förra veckan. Han vill ha vår hjälp att göra analyser av vad som behöver utvecklas på förskolorna, och han vill försöka samordna våra insatser så att vi och kommunen kan komplettera varandra. Det var ett bra möte där vi kände att ett gott samarbete kan utvecklas de kommande två åren (förutsatt att vår projektansökan godkänns).

Turisterna anlände till Paarl vid lunchtid, och fick lunch på Lemoenkloof där vi bor. Sedan bar det i raskt tempo ut till Mbekweni, där en grupp ungdomar följde med oss runt till fots. Vi kikade in i en förskola, fick se när de bryggde traditionellt öl (Mnqumboti), gick i gränderna mellan shacksen nere vi järnvägen och landade på Lukhanyo - ett ungdomscenter i stadsdelen Silvertown. Där tog vi igen oss en stund medan John, Per, Birgitta och Johan åkte och hämtade bilarna. Det var över 30 grader varmt, så de flesta var vid det laget ganska trötta. Medan vi väntade på bilarna fick vi se lite spontan stöveldans och sång. Härligt!

Sedan bar det av till Actors kyrka, där förskoleforumet hade ordnat en fundraising. Förskollärare och barn visade upp traditionella dräkter, sång, dans och stöveldans. Överväldigande och fantastiskt för många. Mest berörde nog ändå Mma Johnson, en 81 år gammal dam som vi träffat många gånger här nere. Hon driver fortfarande en liten förskola, och tar sedan 5 år tillbaka hand om en liten flicka som när hon var nyfödd lämnades till henne sedan föräldrarna, såvitt vi förstod, hade mördat någon och sedan försvunnit. En historia som är långt ifrån unik, men den här lilla tösen har haft osedvanlig tur som hamnat hos någon som verkligen älskar och bryr sig om henne.

På kvällen åt vi en fantastisk middag på Lemoenkloof under bar himmel. Nu ser vi fram emot en ny spännande dag i Mbekweni!


Turistgruppen på rundvandring nere vid järnvägen - ett av de fattigaste områden i Mbekweni.


Förskollärarna sjunger traditionella kvinnosånger och flera av dem har traditionella dräkter.


Dansgruppen i sina hemgjorda dräkter - ölkapsyler fungerar utmärkt för att få till lite skrammel på kjolarna!


Mma Johnson sjunger och studsar med sina förskolebarn - hennes egen lilla adopterade flicka iförd världens sötaste lilla flaggklänning!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0