Gripande besök på fängelse

Idag har första skiftet gått av. Catherine och Sven-Anders har återvänt till Sverige. Nästa skift kommer på söndag; Per, Helene och vår LFA-konsult, Kari Örtengren. Under tiden håller Birgittorna och John ställningen.

Vi har idag haft ett gripande möte med unga killar 15-21 år, som sitter intagna på ett ungdomsfängelse i Wellington. En av våra samarbetspartners,  Pastor Actor Mtanga, har sedan många år ett samarbete med fängelset. Varje vecka besöker han fängelset och träffar unga interner i grupper, men även individuellt. De har själva valt att delta därför att de försöker hitta en annan mening med livet. 
Idag mötte vi två grupper unga män som alla var dömda för mord, rån,  eller inbrott med stark koppling till droger och alkohol.  En del berättade om sina levnadsöden och om sina framtidsdrömmar. Sammanlagt träffade vi ca 30 intagna. På fängelset som helhet finns ca 300.  Mötena bygger på samtal, och Actor är för många den enda besökaren de får. Vi var mycket imponerade av hans engagemang och sätt att möta och samtala med dem. 
Vi berättade om våra erfarenheter som mödrar och kvinnor i Sverige och om vårt projekt i Sydafrika. Det kändes som att vår delaktighet i mötena förgyllde tillvaron ett kort ögonbblick, en del hade trots allt många år kvar utav sitt straff.


Birgitta Jönsson och Birgitta Lindberg utanför ungdomsfängelset


På hemvägen körde vi till Aiya och hennes familj. Aiya är en 16 år gammal tjej som för en månad sedan fick sitt första barn. Hon går fortfarande i skolan och mormor tar hand om barnet. Aiya ingår i vår ungdomsorganisation och mormor Catherine i förskoleprojektet. Familjen består av 8 personer i 3 generationer. Under besöket kom det fram att Catherine och hennes man numer har svårt att läsa på grund av att de ser så dåligt. En optiker i Varberg (Varbergsoptik) har skänkt ett antal glasögon som vi ständigt har med oss. Idag kom de väl till pass och Catherine och hennes man blev väldigt glada och de kan åter läsa tidningen. 

 
En ny värld öppnar sig med glasögon



Tre generationer -  Aiyas 1 månader babyi centrum


/ Mbekweni 4 mars, 2011

Kommentarer
Postat av: Lisa

Wow, vilka möten! Så spännande att höra och vilket engagemang Actor har...en medmänniska som bryr sig om de utslagna. Ska bli intressant att höra mer när ni kommer hem! Lycka till med nästa vecka och bra jobbat allihop! Idag lyser solen här också...samma sol...men några mil oss emellan! Kram, kram

2011-03-05 @ 11:48:51
Postat av: Birgitta Öhman

Tänk, för snart 3 år sedan var även jag där i fängelset med Actor. Det var ett möte som jag upplevde väldigt starkt, där Actor var kanske den enda person som såg dem...gav dem hopp om att det finns ett annat sorts liv att leva. /birgitta

2011-03-05 @ 19:46:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0