Möte mellan världens barn

Idag återvände "Gossis" hem till Ugglebo. Gossis är en resvan maskot på Höjdens  förskola i Halmstad, avdelningen Ugglebo. Ett bra exempel på hur vårt Sydafrikaprojekt har genererat "ringar på vattnet". Som framgått i tidigare blogginlägg åker Gossis med mig till Afrika. Här möter han barn med samma behov som Ugglebos barn, men med helt andra förutsättningar. Ett utbyte har skett med förskolan Phumelela i kåkstaden Mbekweni. Denna gången hade Gossis med sig teckningar och en film som berättade om hur en dag på Ugglebo ser ut. Den visar hur barnen lämnas, har samling, äter frukost, har gympa, äter lunch, vilar, leker etc.

Gossis berättade för barnen på Ugglebo om hur barnen i Mbekweni hade reagerat på filmen och teckningarna från barnen på Ugglebo. Dessutom hade Gossis besökt ett av världen fattigaste länder - Malawi - tillsammans med Läkare utan gränser. Reaktionen från barnen på Ugglebo var fantastisk! De var så intresserade och beskrev på sitt sätt skillnader, orättvisor och likheter. Det kan låta fånigt med en nalle som åker kors och tvärs över världen, men i grunden handlar detta om "likabehandling" och "värdegrund". Två begrepp som ingår i läroplanen. Gott och väl att det finns skrivet ATT man i förskola/skola ska jobba med detta. Men HUR??? Det har Höjden hittat sin egen modell för. Gossis blir budbärare av många budskap. Han är lika populär i Sydafrika som i Sverige, och barnen fattar. Det är inte utsidan som räknas - det är insidan! Vi som har det bättre måste visa omsorg om de som har det sämre!

Birgitta Jönsson och Gossis, 2011-03-29

Barnen på Ugglebo tittar på bilder från Gossis senaste resa och visar upp teckningar som de fått från barn på Phumelela förskola i Mbekweni.

   
Gossis med kompisar i Mbekweni
      
                                    
   
Gossis försöker muntra upp en mamma och barn på en av klinikerna i Malawi. Barnet är svårt undernärt och behöver komma till sjukhus. Tyvärr finns inga tranporter denna dag, så mamma och barn måste vänta till imorgon. Som tur är har Gossis kommit i bil, så att han kan hjälpa dem att komma iväg redan samma dag. De får skjuts med bil från Läkare utan gränser till sjukhuset.  


Kommentarer
Postat av: Lisa

Gossis är en fantastisk björnambasadör som sprider kunskap och glädje. Tänk vad han kan förmedla mycket! Som Nalle Puh...en mycket klok björn. Nästa gång han kommer till Humlan ska han få lite honung som belöning.

2011-03-29 @ 20:58:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0