Mbekweni i Frösakull

Idag har jag träffat elever från åk 3 och åk 5 på Frösakulls skolan i Halmstad. Eleverna arbetar just nu med världens barn och barns rättigheter i samhället. Jag visade bilder på hur barnen bor i träskjul utan el, vatten eller toaletter men också att en del bor i finare hus med toalett och rinnande vatten. Vi jämförde hur många som bor i Halmstad och hur stora ytor vi har här jämfört med hur många människor som bor i Mbekweni och dessutom på mindre ytor. Alla barnen var mycket engagerade och ställde massor av frågor. De ville verkligen veta och försöka förstå hur deras jämnåriga har det. Eleverna fick se bilder från Mbekwenis vardag: förskolor, grundskolor, vårdcentra, barn som leker, mammor som hänger tvätt etcl.

Hur går man på toa när det inte finns toa till alla? Men om toan är sönder - hur gör man då? Vad torkar man sig med? Hur kan de ha så fina kläder när de inte har tvättmaskin - de ser så rena och glada ut? En del barn har stora magar-då är de väl mätta? Vad gott att äta chips till lunch-fuskigt att inte vi får det! Varför behöver barnen där inte ha säkerhetsbälte i bilen? Kan du ta med dig leksaker och kläder till barnen där? Hur kan vi hjälpa?

Många av barnen berättade hur de samlar in sina gamla kläder och lägger till insamlingar. Hur man också kan hjälpa till genom att tex. ringa det lite dyrare samtalet till Melodifestivalen och samtidigt skänka pengar till Röda Korset. Några barn undrade om jag kunde samla in pengar och skolans rektor berättade att de ska diskutera med föräldraföreningen på skolan om de kan skänka lite pengar till projektet. "Kan du då garantera att pengarna kommer till använding för barnen där"? Och...ja, det kan jag. Jag kunde berätta att projektet nu har ska hjälpa Annies förskola att bli registrerad, att soppköket fungerar och att pappagruppen är aktiv på många olika sätt. Efter en timma var lektionen slut och alla barnen sprang iväg till nästa lektion...en flicka sa: "Vi har det väldigt bra här i Sverige, vi är lite bortskämda"!

Lisa Ernstson/Halmstad

Kommentarer
Postat av: birgitta öhman.

Vilken jättebra föreläsning! Vilket härligt engagemang och vilket viktigt ämne du tar upp!Kul!/BirgittaÖ

2011-03-07 @ 18:58:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0