Ungdomar som förebilder

Peer-education är en framgångsrik verksamhet i Mbekweni och närliggande områden. Det innebär att utvalda elever på en skola får kunskap kring frågor som har med relationer, samlevnad och sexuellt överförbara sjukdomar som t.ex. hiv/aids. De tränas i att kommunicera detta och sprida budskapet till andra jämnåriga på skolan och i kompiskretsen. Utvärdering av visat att i de områden där Peer-education funnits har såväl tonårsgraviditeter och hiv-smitta mer än halverats jämfört med områden som inte haft motsvarande satsning.

Wagon of Hope är en av de organisationer vi samarbetar med. Vi har bidragit med utveckling av deras arbetsmetoder kring Peer-Education. De arbetar nu regelbundet på 9 olika skolor, och verksamheten växer hela tiden.
Under eftermiddagen var Wagon of Hope tillsammans med 5 andra organisationer som arbetar med olika ungdomsfrågor inbjudna till Klein Nederburg High School. Ett 40-tal peer-educators på skolan, alla flickor mellan 13-17 år, kom för att få information om vilka lokala stödresurser som finns. Temat för dagen var: Tonårsgraviditeter. Ett stort och komplext problem i många kåkstäder.  

Mr Mukasa, VD för Wagon of Hope
, och jag medverkade och bidrog som två av flera talare. Jag kunde också ge ett svenskt perspektiv och inblick i hur vi arbetar med prevention i Sverige. De flickor som var där kände både stödet utifrån och inom gruppen. De känner samhörighet och har en ökad självkänsla, vilket i sin tur ger dem betydligt bättre förutsättningar att själva bestämma över sin kropp och sina liv.

/ Birgitta J, 20 okt, 2010


Mr Mukasa, Wagon of Hope                            Birgitta J och Peer-educators


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0