Tjejkväll

Precis som vi förra tisdagen hade killkväll så ordnade vi igårkväll en Tjejkväll på Tushong Center. Upplägget var detsamma. Denna gång var hela de svenska teamet som är kvar i Mbekweni.
Vi har under veckan vi gjort skolbesök mm bjudit alla tjejer vi träffat att komma. Så redan när vi kom 30 min innan det skulle börja så hade redan några tjejer som vi möt på Desmond Tutu Highschool kommit.
Som du säkert läst i tidigare inlägg på bloggen så har vi problem så kallad African Time, vilket enklet innebär att man här nere har svårt att passa tiden. Det leder ofta till vi får sitta att vänta länge tills alla kommit så vi kan börja.
Vi tycker dock alltid lite synd om de som kommer i tid som får sitta ooch vänta på att det skall komma igång. Därför gjorde vi så att vi startade med fika, de som kommer sent får helt enkelt då bli utan fika.
Vi startade ungefär en kvart efter utsatt tid. För att lätta upp stämningen lite så gjorde vi vad vi kalla "Icebrakers" som är enkla lekar där man lär känna varandra bättre. Bland genom at hälsa på varandra med knäna, rumpan mm.

Vi samlades sedan för att starta kvällens aktivitet. Precis som förra tisdagen handlade kvällens case (Historia) om 15 åriga pojken Tapelo. Han bor med sin mamma och flera syskon i ett litet skjul. Tapelos pappa finns inte med i bilden utan lämnade familjen när han var liten. Tapelos styvpappa är sedan elak mot familjen och lämnar senare den. Tapelo har nu träffat en flickvän som han är otrogen mot med två andra unga tjejer. Tapelo får reda på av sin flickvän att hon är gravid. Eftersom Tapelo är ung blir han rädd och osäker och börjar dricka och umgås i fel kretsar. Ungefär här slutar historien. Under tiden som Per läste upp "caset" så kom allt fler tjejer för at vara med under workshopen. Vi delade alla tjejer i små grupper där de skulle diskutera vad de skulle säga till Tapelo om han var deras bästa vän.
Vi fortsatte sedan diskusionen i storgrupp och det blev snart väldigt heta debatter. Det fanns flera olika åsikter och infallsvynklar på vad Tapelo skulle kunna göra. Den mest intressanta diskusionen för oss handlade om det det faktum att i princip alla män har flera kvinnor vid sidan om sitt förhållande, och flera utav tjejerna tycket att det var helt ok. I xhosa traditionen är man ingen "riktig man" om man inte har flera kvinnor och det får helt enkelt tjejerna acceptera. För oss låter det helt främmande, men i Mbekweni är det vardag. Dock skall sägas att alla tjejer inte var överrens om att det är ok att männen beter sig som de gör.

När vi hade killgrupp förra veckan var homusexualitet ett hett ämne, bland tjejerna var det absolut inget kontroversiellt så det togs i princip överhuvudtaget inte upp.
När klockan närmade sig 21:00 så fick vi bryta debatten, vi hade säkert kunnat hålla på hela natten och prata men larmet i lokalen skulle snart gå.
Det blev dock för oss en riktigt lyckad kväll. Forum som dessa där tjejer i blandade åldrar från 14-27 kan träffas och diskutera finns inte naturligt i Mbekweni. Vi skall försöka att få detta att bli konternueligt i vårt projekt.
Mycket Nöjda och glada åkte vi sedan hem för en mycket skön sömn.

//Per Johansson


Diskussion i mindre grupper...



... och sedan i större grupp


Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag sitter och bara njuter av att få läsa om allt ni gör.Så värdefullt för unga tjejer att få samlas och diskutera, ventilera alla sina tankar, känslor och funderingar.Jag kommer ihåg själv när Per, Monika och jag var med en kväll(2008) och pratade med ett gäng unga kvinnor om deras liv, religon, lobola,framtidsplaner mm. Det var så berikande, de var så diskussionssugna (kan man säja så!?)iallafall gav de mig så oerhört mycket och jag tänker ofta på dem och undrar hur dessa tjejer har det nu. Ni gör skillnad och det är ju så viktigt!/Birgitta Ö

2010-10-27 @ 14:59:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0