En dag med barn i fokus

Idag åkte Birgitta och Lisa på studiebesök till vårdcentralen Pholar Park. Vi fick följa med Nurse Bartis som jobbar på baby clinic. Väntrummet var smockfullt av mammor och små barn. Till baby clinic kommer alla barn från 0-5 år. Mammor och barn kommer varje månad när barnet är under 1 år och därefter bokar Nurse Barti in barnen på olika besök beroende på hur barnet växer och mår. Nurse Bartis träffar runt 10 barn i timman. Alla barn vägs innan de kommer in till Bartis där hon berättar om barnets vikt är bra eller inte. Hon frågar alla mammor vad barnet äter och ger råd ang. nutrition adekvat för barnets ålder. Barnet får vitaminer, bla. A­-vitaminer, vid vissa nyckelåldrar. Bartis ger barnet sin vitamindos direkt i munnen och det ifrågasätts varken av mor eller barn, barnet öppnar munnen och sväljer utan att protestera. Bartis frågar utvecklingsfrågor för att få en uppfattning om barnet utvecklas adekvat för sin ålder. En del barn är underviktiga och får extra vitaminer och de fattigaste familjerna får gratis näringsrik mjölk och/ eller gröt. Hon frågar mammorna om de har skydd för familjeplanering. En del mammor får p-spruta hos Bartis och hon delar ut kondomer till alla mammor.  Alla barn får sina vaccinationer enl. schema – ganska likt vårt svenska system.

Via pastor Actor hade vi sänt ut inbjudan till Pappagruppens workshop i Actors Kyrka i Mbekweni. Först sjöng en kör för oss för att hälsa oss välkomna – fantastiska röster och rytm! Lisa hade sin workshop med en power point presentation med tankar och fakta om pappans roll. Det var både pappor och mammor och unga kvinnor med och alla fick uppgifter att fundera över under kvällen. De fick bla skriva upp viktiga ord som de förknippar med en god manlig förebild och tänka på hur det kändes när de själva var små och vem som de litade på, vem som tröstade dem när de var små, vad de var rädda för. Alla var aktiva och många post-it lappar fästes upp på väggen. Vi hade även en ”case study”om en pojke kåkstaden. Alla fick dela upp sig i grupper för att fundera och det blev många tankar och diskussioner. Det kändes oerhört positivt att träffa pappagruppen och att tänka att de blir starka i sina papparoller, att de blir goda förebilder och kanske kan något litet barn växa upp och känna sig trygg med sin pappa pga att han har fått styrka och mod genom pappagruppen. Det är sällsynt med aktiva pappor, det är få pappor som vågar vara pappor fullt och det behövs goda föreblider! Kvällen avslutades med en härlig sång av kören och Lisa var varm i hjärtat av dagens alla möten!

Mbekweni, 20 oktober, 2010



En av all barnen på dagens BVC-mottagning som får sina A-vitamin droppar.




Kvällens workshop kring ämnet att engagera män för rollen som goda förebilder för barn. Lisa engagerade alla via sin föreläsning och gruppaktiviteter kring en "case study". Det resulterade i livliga diskussioner och samtal.


Kommentarer
Postat av: birgitta öhman.

Kände igen mig i beskrivningen av Pholar park, det var nästan som om jag var där igen. Det är så häftigt med pappagrupperna, det är riktigt stort arbete ni gör. Actor är verkligen en bra förebild./Birgitta Ö

2010-10-21 @ 22:23:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0