Kyrka och Afternoon Tea

Dagen startade kl 10 med gudstjänst i Actors kyrka. En 2,5 timmar lång gudstjänst fylld av sång, dans, vittnesmål och predikan. Avslutningsvis en vernissage med utställning av de saker som tillverkats under gårdagens workshop för pappor/mån och barn. 

Efter dagens kyrkbesök så var vi bjudna på Eftermiddags Te hem till Portia Zantsi. Portia är en utav tjejerna som är med i ungdomsgruppen och som var i Sverige i våras. Portia bodde tidigare i ett hus/skjul med sin mamma, systrar, bror och Moster.
Portia och hennes mamma har stått i kö i 10 år för att få ett nytt hus byggt av myndigeterna. Så i april blev de tillslut tilldelade ett hus. Under de år som vi besökt Mbekwni så har vi sett hur allt fler hus byggs och kåkstaden växer åt alla håll. Detta innebär dock inte att de gamla skjulen rivs utan där flyttar hela tiden in nya familjer som av olika skäl valt att bosätta sig i Mbekwni. Det är alltså en stor utmaning för kommunen att få bort skjulen och erbjuda alla ett acceptabelt boende. Men det är glädjande att se att så många nya hus ploppar upp varje månad.

Huset som Portia och hennes familj fått är ett murat hus på cirka 40 kvm. 2 rum och kök, ingen isolering och endast kallvatten finns att tillgå. Portia berättade därför att hon och hennes mamma samt bror delat rum i vintras för att på så sätt få upp värmen. De var dock väldigt nöjda och stolta över sitt nya hem som de inrett väldigt fint med en stor soffgrupp, tavlor mm.
Vi bjöds på tre sortsers kakor och Te eller Kaffe. Det var en stillsam och trevlig fikastund som vi hade. Ibland är just dessa sociala möten som vi har med personer i mbekwni minst lika viktiga som stora workshops. Vi lär oss hela tiden mer och mer om kulturen och vardagen i Mbekweni.

Under vårt besök plockade Portia fram brandvarnaren som hon köpte när hon var på studiebesök i Sverige. Den hade hon ännu inte satt upp, men med hjälp av lite dubbelhäftande tejp så fick vi upp den i taket. Så nu har de en bra livförsäkring mot brand.

Under kvällen har hela den svenska projektgruppen nu planerat inför morgondagens stora exit möte med alla grupper. Vi har också planerat lite inför veckan som kommer och det är mycket som skall hinnas med. Vi lovar därför att att komma med mer intressanta inlägg på bloggen under veckan.

// Per Johansson, 24 oktober, 2010


Flera av gudstjänstdeltagarna i Actors kyrka


Portia och hennes mamma Agnes utanför sitt nya hus.
Vi var inbjudna hit på "afternoon tea". Jättetrevligt!


Även Gossis (från Höjdens förskola i Sverige) var med i kyrkan
(se översta bilden) och fick smaka på alla läckerheterna hemma hos Portia.

Kommentarer
Postat av: birgitta öhman.

Vad kul för Portia och hennes familj att få bo i ett hus och vilken ynnest att få vara där och dricka te och äta kakor. Stort! Hälsa till Portia så gott från mig!/Birgitta Öhman

2010-10-25 @ 20:00:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0