A home is a home when there is food cooking

Morgonen var kylig och det duggregnade. Vi besökte ett soppkök där en ung tjej tillsammans med några kvinnor erbjuder soppa och två skivor bröd till barn och ungdomar. Tisdagar & torsdagar kokar de soppa på en öppen eld spis för att barnen ska få något i magen. Det är ett oerhört fattigt och eländigt område där många barn svälter. Eftersom det regnade var de svårt för kvinnorna att få de sura träbitarna att fatta eld. De slängde in plastpåsar och papper och försökte bygga elden….händerna blev brända och kolsvarta. Innan de började laga soppan var de noga med att tvätta händerna med varmt vatten och tvål samt att skura soppkittlen riktigt ren. Kön är lång och oftast serveras runt 60 portioner.


På eftermiddagen reste vi tillsammans med ”healthworkers” från Mbekweni och ”fieldworkers” från vår samarbetsorganisation, MADP,  till kåkstaden Khayelitsha
  för att besöka Philani Nutritions Center. Khayelitsha ligger i närheten av Kapstaden med cirka 1,5 miljoner invånare. På Philani arbetar den svenska läkaren Ingrid LeRoux och hon tog emot oss för ett studiebesök där hon tillsammans med sina medarbetare berättade för oss hur de arbetar med bla. de undernärda barnen. Vi fick berätta vilka vi var och det som väckte uppmärksamhet och frågor var hur vårt projekt arbetar med män/pappor! Tänk att Mbekweni Parental group är den första i sitt slag…de är unika och Philani var mycket intresserade av att höra hur dessa män startade ett forum där de är goda manliga förebilder. På Philani identifieras de undernärda barnen och mammorna får utbildning i att laga så näringsrik mat som möjligt för att deras barn ska växa. Mammorna får arbeta med hantverk för att tjäna lite pengar för att kunna handla mat. När barnen nått sin målvikt får de börja på förskolan. Philani har 5 center i närområdet och på alla center finns det ett näringscenter, ”mother to be”, förskola, kvinnoverkstad, tandvård där det är flera tusen barn och mammor inskrivna. Vi utbytte erfarenheter och alla kände att det var en mycket lärorik och intressant eftermiddag.

Mbekweni 21 oktober, 2010


Catherine med en av kokerskorna i soppköket som förbereder för minst 50
barn som ska få mat efter skolan. Veden är fuktig och det tar tid att få eld.



Gruppen som besökte Philani. Vår projektgrupp tillsammans med represententer från Health Care Workers i Mbekweni och MADP:s fältarbetare möter Ingrid Le Roux, läkare och grundare till Philanis olika projekt och kliniker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0