Ett litet steg i rätt riktning..

I går kväll besökte vi en organisation som huvudsakligen består av män och som blivit inspirerade från besök i Sverige att organisera sig kring männens/pappornas roll och ansvar. De ville ha en workshop för att bli stärkta och inspirerade till att försöka förändra den syn kring papparollen som råder i det sydafrikanska samhället idag. Den innebär att flertalet män inte tar del och ansvar kring barnen uppväxt och välbefinnande, utan det är i huvudsak något för kvinnorna inom familjen att ta hand om.

Men de män som varit i Sverige har sett hur de svenska männen är lika betydelsefulla för sina barn som kvinnorna och att de tar del i allt som rör deras barn: med vid födseln, kan vara pappalediga, hämtar och lämnar på förskolor, idrottsevenemang eller vad som helst som för oss i Sverige är en naturlig del i familjelivet.

Men här är det inte så. Tyvärr är det så komplexa strukturer inom såväl samhälle som kultur som inte ger männen en ärlig chans att vara närvarande fäder och goda förebilder för unga pojkar, även om det faktiskt finns de som skulle vilja. Könsrollerna är så stereotypa att det kan kännas omöjligt att förändra. Dessutom påverkar den stora arbetslösheten och drogmissbruk bland männen, till att många, både kvinnor och barn, far oerhört illa av misshandel, övergrepp, våldtäkter och incest.

Men den här gruppen vill faktiskt göra något åt detta och vi ger dem all support vi kan. De är en oerhört viktig grupp inom vårt samarbete, dels som förebilder för andra män men också som en kanal för oss att även nå ut till männen i Mbekweni. Det har nämligen varit den svåraste målgruppen för oss att nå, men nu har vi en plattform att börja från.

Under kvällen satt vi bl.a. i små grupper och diskuterade mansrollen och det var inga enkla diskussioner att föra: vi kvinnor från Sverige och män från Mbekweni. Men det var intressant och tack vare respekt och nyfikenhet inför varandras kulturer så möttes vi ändå någonstans där små frön såddes och som säkert kan leda till något i framtiden. Man måste börja någonstans……


Mbekweni Parental Care Centre med syfte att stärka mans/och papparoll.
Möte om det framtida arbetet.


Kommentarer
Postat av: Harald Lagerstedt

Ni gör skillnad, vi är oerhört stolta och imponerade över ert arbete i Sydafrikaprojektet! Hoppas ni inte har smält bort i värmen. Här börjar snön smälta så smått i alla fall.

Hälsningar Harald Lagerstedt distr ordf. Halland

2010-03-02 @ 23:47:41
Postat av: Birgitta Öhman

Vi har precis startat upp pappagrupper på Laurentius. Rolemodels? De kommer att hålla på i ytterligare 9 veckor. Kanske att de som kommer till Sverige i april kan vara med på ett möte. Få inspiration..hör av er om det verkar vara en bra idè. /Birgitta Ö

2010-03-03 @ 19:00:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0