Möte med människor

Våra dagar fylls av möten med människor av alla de slag. Vår största uppgift, som vi brinner för, är att se varje människa och möta den med respekt. Det ord vi använder för detta är EMPOWERMENT.

För att konkret beskriva detta vill vi berätta om ett möte med en kvinna som lever väldigt fattigt och i sitt hus har ansvar för 3 äldre människor i stort behov av vård, samtidigt som hon ansvarar för 10 barn som också bor hos henne. Barnen är föräldralösa av olika orsaker och hon har tagit dem till sitt hjärta. Kvinnan jobbar dygnet runt och berättar gråtande för oss om sin situation.  Det äldsta barnet är ca 12 år och hjälper  sin ”mamma” med engelskan. Vi känner flickans tacksamhet att vi besöker dem, men vi känner också en stor maktlöshet över kvinnans ohållbara situation. Vi ser i köket att ett brödbak är på gång, flickan frågar med tindrande ögon om vi vill smaka, men vi tackar för gästfriheten och inser att familjen behöver brödet bättre själva.

Varje år kommer en grupp från Mbekweni på besök till Halland. Vi arrangerar studiebesök av olika slag. Vid besöket 2009 var gruppen en dag på Laurentiuskliniken i Falkenberg. De hade friskvård på sitt program. Eftersom många kvinnor har problem med övervikt uppskattades ett inslag med stavgång – walk and talk. De sydafrikanska kvinnorna arrangerade ett liknande inslag, där vi genom Mbekwenis gator, gick i rask takt,  och vissa deltagare hade stavar. Eftersom det är ca 30 grader varmt var detta en krävande prestation.  Kvinnorna har upptäckt att de själva är ansvariga för sin hälsa. Kost och motion har stor betydelse även när man är fattig.

 

Här bor en familj med 10 barn och 3 åldringar med stort omvårdnandsbehov.
Åldringsvården i Mbekweni = 0



Healthwalk i Mbekweni - "Walk and talk". Cirka 25 personer deltog.
Vi tackar Laurentiuskliniken i Falkenberg för ert bidrag till inspirationsarbete.


Kommentarer
Postat av: Lisa Ernstsson

MOLO! Läser med spänning er blogg och det arbete och stöd ni ger till folket - fantastisk! Keep up the great job!

Kram Lisa i snön

2010-02-26 @ 08:05:31
Postat av: Birgitta Öhman

WOW!!!! Jag blir såååååååå imponerad och vad roligt att se att stavarna är i gång!!!! Birgitta hälsa till dessa härliga kvinnor och ge dem en stor och lååååång kram från mig/ Birgitta öhman

2010-02-26 @ 11:00:36
Postat av: Anki Tallberg

Vilket jobb ni gör. Det måste kännas skönt att ert arbete ger så positivt resultat. Det ni gör är helt fantastiskt. Tack för bilden av Gosis och barnen, Birgitta J. Det var fantastiskt för våra barn att se. " Å så söta barn och vad fina de är i håren. De har fina kläder också". Detta var några av barnens kommentarer./ Anki

2010-02-26 @ 19:16:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0