Torsdag 29/10

Dagen har verkligen gått i jämställdhetens tecken.
Idag har vi haft en workshop för våra kvinnogrupper om våld mot kvinnor och jämlikhet mellan kvinnor och män. Det var 20 kvinnor och män som lyssnade på Kristins föredrag. Dolly tolkade till xhosa. Kristin gjorde en historisk beskrivning om viktiga årtal för kvinnorna och jämställdheten i Sverige. Diskussionen stannade kring sexköpslagen och hur vi i Sverige ser på prostitution. Denna fråga engagerar sydafrikanerna eftersom  det finns förslag om att ändra lagen i Sydafrika inför fotbolls-VM 2010. Lagändringen skulle innebära att prostitution skulle tillåtas. Det var många inlägg och mötet avslutatdes med att man var överens om att ordna ett seminarium om jämställdhet mellan kvinnor och män nästa gång vi kommer till Mbekweni. Dessutom så önskade deltagarna en fördjupad kunskap om kvinnojourer och hur man kan ordna sådana i Sydafrika.
På kvällen besökte Catherine, Iwe och jag Parental care center "pappagruppen" på deras möte. Vi gick igenom projektet och de  berättade om varför denna grupp startades. Det var efter ett besök hos en pappagrupp i Sverige. Pappor är viktiga för sina barn och männen är viktiga för sina fruar.  Man är inte far bara för att man har ett barn. Man måste visa och engagera sig i sitt barn för att vara en far. Detta var en viktig slutsats från mötet.
Mötet bestämde också att de ska samarbeta med ungdoms- och kvinnogrupperna kring olika aktiviteter. Som exempel brandskyddsutbildning och första hjälpen tillsammans med brandkåren i Paarl.
                                                                                           Helene A


Kommentarer
Postat av: Birgitta Öhman

Detta ger mig en påminnelse om hur bra saker det finns i Sverige. Kvinnojourer, jämställdhet, föräldrarledigt för män mm mm som jag kanske tar för givet. Det blir ju oerhört påtagligt när det uppmärkasammas på det sätt som ni jobbar på och att det får ett sådant enormt mottagande! Det tyder på en lyhördhet, ödmjukhet och nyfikenhet hos sydafrikaner som känns osvenskt och som jag kan lära mig av./Birgitta Öhman

2009-10-30 @ 07:50:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0