Onsdag kväll

Igår kväll var vi på ett fantastiskt möte där gruppen som var i Sverige under september redovisade resan och sina erfarenheter. Förutom vår grupp så var allmänheten också inbjudna, cirka ett 20 tal personer dök upp.  Ntombi och Vuyani (med lite stöd från Sophie) höll presentation för oss, och andra intresserade från Mbekweni, om deras upplevelser och lärdomar från den senaste Sverigeresan.

Det var en fantastisk presentation som verkligen visade hur mycket resan betytt för dem, det var underbart att höra dem berätta om allt de tagit till sig, och vi fick flera goda exempel på när empowerment verkligen fungerar!

Ett konkret exempel var när Ntombie berättade om besöket på brandstationen i Varberg som nu har lett till ett nytt samarbete med brandkåren i Paarl för att förebygga bränder och olyckor i Mbekweni.

Ett annat gott exempel var när Sophie berättade om vad hon tagit till sig från de svenska förskolorna, hon påpekade att i Sverige behandlades alla i personalen lika och att även kökspersonalen var delaktiga i arbetet på lika villkor och inte särbehandlades som de skulle gjorts i Sydafrika.  Hon skulle även försöka införa frukt som mellanmål istället för chips till barnen, något som kan tyckas självklart, men här är chips billigare än frukt så det innebär bl.a. en ökad kostnad. Detta skall hon försöka ordna genom att ta ut en lite högre avgift från de som har möjlighet att betala och även försöka få ett lite högre anslag från kommunen. Idag får hon runt 8 rand (ca 8sek) per barn och dag från kommunen.



Utanför Sophis pre-school (Lingelihle)



Ntombi och Vuyani håller i presentationen


Wuzumsi och Ntombi


Kommentarer
Postat av: Monica Norberg

Härligt att se att projektet fortsätter med samma glöd! Ni är fantastiska! Hälsa alla från mig.

Monica

2009-10-22 @ 15:54:01
Postat av: Birgitta

Oj, vilket tempo! Bra jobbat! /kram från hejarklacken i Sverige

2009-10-22 @ 23:07:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0