Onsdag 28 oktober

Catherine och John har sedan i fredags haft möjlighet att följa besöket från Kungsbacka. Drakensteins kommun som är värd för detta besök har gjort ett intressant program där de försökt visa på de enorma skillnaderna och klyftorna mellan fattiga och rika i sin kommun. De har tagit med oss till de mest fantastiska och lyxigaste anläggningar man kan tänka sig för golf, polo, vinprovning m.m., men också tagit oss med till kåkstäderna för att visa livet där och vilka problem vardagen är fylld med för människorna där. Bl.a. så tog de oss till ett litet samhälle i utkanten av kommunen som de sa ”bara kostar kommunen  och inte levererar något tillbaka” genom skatter och produktion av varor och tjänster eftersom där inte finns några företag och arbetslösheten ligger på 70-80 %.

 

Det som annars genomsyrar mycket av arbetet i kommunen är att marknadsföra sig inför World Cup i fotboll 2010! Drakenstein ligger mitt i Sydafrikas bästa vinområde, bara en timmes bilresa från Kapstaden där många av matcherna kommer att spelas. Givetvis kommer säkert en del människor att komma hit också för rundturer på vingårdarna. Den stora utmaningen är nu hur alla de fattiga människorna i kåkstäderna ska få ut något av World Cup? Det vi försöker uppmuntra människorna i Mbekweni till är att försöka hitta plattformar för att sälja sitt hantverk, t.ex. ute på vingårdarna och att kanske få turister att göra rundturer i kåkstaden. De skulle då kunna sälja hantverk och mat och visa sin kultur och livet i en kåkstad.

 

Idag har Catherine och Iwe också varit med på ett stormöte med alla 27 förskolorna vi samarbetar med. Vi fick möjlighet att visa bilder och berätta om projektet så att alla känner sig delaktiga och vet vad det handlar om. Efter det fick vi vara med om en riktig empowerment upplevelse! Några av förskollärarna som har tagit del av de kurser vi ordnar tillsammans med Boland College hade gjort en fantastisk sammanställning över alla kurser som varit hittills. Det var ett kompendium som innehöll beskrivande text och många bilder. Dessutom hade de skrivit flera förslag på vidareutbildningar och nya kurser de vill vi ska anordna. Det är precis så här det måste vara om det ska bli en hållbar utveckling, att människorna själva känner att de äger processen och tar del av och ansvar i den.

 

Catherine beskriver projektets historia för förskollärare i Mbekweni

 

Förskolan där vi höll till ligger i en container - trångt och mysigt!


Kvällen avslutades på ett annorlunda sätt. Plötsligt upptäckte Kristin en orm inne i vårt samlingsrum!! Tumultet var ett faktum! Vem visste om den var giftig eller ej?? Men med hjälp av husvärdens båda söner lyckades ormen luras in i en påse och bars ut härifrån. Frågan som hängde sig kvar i rummet var förstås hur den kom in, och om den kom in kan ju faktiskt fler ormar också hitta in?? Det lär vi väl bli varse i så fall…

Orm i korg

Orm i korg

Kommentarer
Postat av: Birgitta Öhman

Blir såååå imponerad av ert arbete. Det är så himla kul att följa med på er resa genom att läsa allt ni gör. Det är fantastiskt mycket ni alla åstakommer på så kort tid. Vilka förebilder ni är! /Birgitta Öhman

2009-10-28 @ 21:58:24
Postat av: B1

Det låter helt fantastiskt, så mycket framåt allt går och det verkar gå fort också. Vad roligt att förskolorna utveklas så, men vad de sliter. Otroligt!

Så spännande med Kungsbacka också.

Ormen däremot låter oroande...

Kram till er allihop!

/B1

2009-10-28 @ 22:17:42
Postat av: Elisabeth Svensson

Hej hej!!



Vad roligt det är att läsa om era dagar! Vad spännande med VM så nära, kul att ni pratar om hur det kan gynna Mbekweni, jag tycker det låter som en jättebra idé! Hoppas på mer information om ormen också, är den giftig, finns det fler?



KRAMAR Elisabeth



PS. mamma jag kommer hem nästa fredag den 6 nov! DS

2009-10-29 @ 09:45:46
Postat av: Maggan

Hoppas att kommunen förstår att man kan fördela resurserna och att de ser möjligheter genom Kungsbacka att förstå hur viktigt det är.

Det skulle bara fattas att det var på Cathrins rum som ormen dök upp. De små liven brukar ju trivas där.

Jag fick SMS från Dolly där hon skriver att Miriam är på väg att få npo number, förmodar det har att göra med ekonomin för hennes barn. Hälsa att jag håller tummarna för henne.

Kramar

Maggan

2009-10-29 @ 11:39:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0