Nya möten

Igår var Ida, Pontus, Per och Siv runt i Mbekweni och träffade flera nya intresserade människor. Det var egentligen meningen att vi skulle följt med en av tjänstemännen, Anele, på MADP och se hur de jobbar med att hjälpa utsatta barn. Tyvärr hade dock Anele mycket att göra så vi fick skjuta på det.
Istället så åkte vi till Mbekweni och mötte Mona-Lisa som är en utav ledamöterna i MYSP styrelsen. Han tog med oss till två olika områden i Mbekweni som bara består utav skjul. Just i dessa områden bor väldigt många som är nyinflyttade till kåkstaden, mestadels kommer de från Eastern Cape provinsen. Dessa områden ligger nära järnvägen och det är ett stort antal dödsolyckor varje år där personer blir påkörda av tåget.
Det blev en givande vandring med många möten med människor som var intresserade att på något sätt ta del av vårt projekt. Vi knöt nya kontakter och hoppas att vi får se så många av dem som möjligt på våra aktiviteter i framtiden.

Efter lunch så mötte vi upp de andra från gruppen på Multi purpuse center där vi skulle hjälpa till med att sätta upp stora målningar inför morgondagens lunch som Drakenstein skall bjuda oss på. Hit anlände också Anele från MADP som nu tog oss med på en rundtur för för att visa vad de jobbar med. Bland annat jobbar de med att ge skolorna tillgång till trädgårdsredskap och utbildning i att odla grönsaker, kryddor mm. Detta har resulterat i att många skolor nu har små trädgårdsodlingar på skolgården som eleverna själva får sköta.
Vi fick också se några av de små hus som MADP byggt till de familjer som är i absolut störst behov av att få en dräglig bostad. Anele tog med oss till en familj vars båda föräldrar gått bort, det var nu den äldsta dottern som var i 20 års ålderns som fick ta hand om alla sina syskon. Det lilla nybyggda huset de fått av MADP var knappt 15 kvadratmeter stort och där bodde de fem syskonen. Husen som MADP ger till dessa människor är fortfarande enkla trähus utan avlopp, vatten med mera men står emot väder och vind betydligt bättre än de små skjul som de bott i innan.

Avslutningsvis så gjorde vi även ett kort besök ute i Fairylands, en annan kåkstad där MADP också arbetar. Lyckligtvis kunde vi se att där byggs väldigt många nya hus och man försöker hjälpa så många familjer som möjligt så de kan flytta från sitt skjul till ett hus. Men det är lång väg kvar innan fattigdomen är bekämpad både i Fairyland och Mbekweni.


Promenad i skjulområdet


Poesiafton

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0