Mer från torsdagen den 22/10

Idag har 2 nya deltagare från Sverige varit med oss i Mbekweni! Sent i gårkväll anlände nämligen Siv Ramsell -Westberg, generalsekreterare för Centerpartiets Internationella Stiftelse, och Ulrika Carlsson, riksdagsledamot och vice ordförande i stiftelsen. De är här för att följa upp ett av projekten vi arbetar med och som finansieras genom stiftelsen, ett utbyte mellan Kungsbacka Kommun och Drakensteins Kommun ( där Mbekweni ingår ).

Ikväll anländer nämligen nästa svenska grupp som är en delegation från Kungsbacka, mer om det senare.

I morse var vi inbjudna till Boland College som vi samverkat med de senaste åren kring olika utbildningar. Det som är på gång just nu är grupper i datautbildning på olika nivåer, science för förskolepersonal, management och business för att driva en förskola samt team building för ungdomsgrupper.

För mindre än 10 år sedan var Boland College en afrikaanstalande skola som endast vände sig till vita och färgade men idag finns där även svarta elever och undervisningen sker också på engelska. Igår fick vi dessutom till vår glädje veta att de nu äntligen fått 2 lärare som kan undervisa på Xhosa vilket är modersmålet för majoriteten av den svarta befolkningen i området. Förvisso talar och förstår många av dem både afrikaans och engelska, men det finns en stor motvilja bland dem att tala särskilt afrikaans då det var de vitas språk under apartheid vilket de svarta tvingades till att tala.

Idag har skolan flera elever från Mbekweni, och vårt projekt har faktiskt haft en viktig roll i att det blivit så. Innan vårt samarbete startade hade de ingen plattform för att nå ut till människorna i Mbekweni. Thando, en av  ungdomarna som bl.a. varit i Sverige, var en av de första eleverna från Mbekweni  som gick på Boland College.

Detta är ytterligare ett exempel på de vattentäta skott som funnits mellan de olika områdena i såväl den här kommunen som i resten av Sydafrika. Svarta, färgade och vita levde helt isolerade från varandra. Till stor del är detta tyvärr hur situationen ser ut så även idag, det är inte direkt några vita från som tar en sväng till Mbekweni för att kolla läget och de flesta vita har inte en satt sin fot i en kåkstad även om det inte är mer än någon km mellan ”stadskärnorna”.

Tillsammans med Boland College har vi nu diskuterat en plan för den utbildning vi ska ha tillsammans under 2010. Det var fantastiskt och höra dem berätta om hur de ser kvinnorna från Mbekweni växa i självkänsla och bli stärkta som människor genom att de får ta del av utbildning och att någon faktiskt tror på och vill satsa på dem! Vi har nu också kommit till den punkten där dessa kvinnor själva kommer med förslag på vilka kurser de mer skulle behöva vilket är ett stort steg i rätt riktning. De hade lagt mycket tid på att skriva välgenomtänkta förslag, dels för att vi skulle godkänna det förstås, men också för att visa de framsteg de gör. Detta är ytterligare ett exempel på empowerment och att rätten till utbildning är avgörande för människors framtid!


Kommentarer
Postat av: B1

Vad roligt att höra att det gått framåt så mycket med Boland College. Kul att Siw är på plats igen, hälsa till henne.

Kramar B1.

2009-10-23 @ 12:26:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0