Lördag 24:e oktober

Igår kväll anlände undertecknade till Mbekweni efter en problemfri men lång resa. lördag förmiddag ägnade vi åt att tillsammans med gruppen gå igenom allt som hänt under den första veckan.

Efter lunch bestämde vi oss för att ta en tur i Mbekweni för att ta kontakt med några ur kvinnogrupperna. Vi träffade snabbt på Patricia och Dolly i Siphamandla - en av kvinnogrupperna som vi arbetar med. De berättade lite kort om vad som varit på gång, men vi bestämde tid för en träff på söndag morgon för att få en mer detaljerad rapport. Patricia tog istället med oss till en av sina grannar: - Kom så ska ni få se något!

Vi hamnade mitt i en ceremoni som hölls av ett antal traditional healers. De höll en minnesceremoni för en av deras kollegor som dött för ett år sedan. I ett trångt rum hemma hos den dödes familj var ett tiotal healers samlade och dansade, trummade och sjöng. Det är svårt att återge i bilder det vi kunde se och höra, men det finns några små smakprover nedan.

En av kvinnorna berättade sedan att traditional healers har sysslat med läkekonst sedan långt innan européerna kom till Sydafrika. Den som blir sjuk eller på något sätt mår dåligt tar kontakt med en healer för att få hjälp, och denne kan då se vad som är fel på personen. Att bli traditional healer är inget man väljer, utan man blir utsedd genom att anden från en död traditional healer tar sig in i ens kropp - om vi förstod det hela rätt. Den som blivit utvald måste sedan genomgå någon slags "training" för att kunna verka som traditional healer. Det var spännande att få se, eftersom vi har förstått att många fortfarande går till traditional healers när de blir sjuka eller för att förebygga att de ska bli det.

Nu är det dags att börja förbereda oss för morgondagens kulturfestival som ungdomarna arrangerar - de förväntar sig att vi ska bjuda på storartade föreställningar av svensk kultur när den är som bäst...  ;o)

Kristin och Helene

Traditional healer som dansar




Traditional healers kan vara både kvinnor och män




Här dansar de i ring och sjunger till trummans rytm


Kommentarer
Postat av: B1

Skönt att höra att resan gick bra och ni anlänt tidsenligt. Låter spännande med Healingen. Lycka till på festivalen imorgon, jag tror ni gör succé.

Kram B1.

2009-10-24 @ 21:50:19
Postat av: Birgitta Öhman

Verkligen annorlunda. Kan tänka mig att det var både intressant och skrämmande på en och samma gång.

Och så hoppas jag att festivalen gick bra! Som jag önskar att man kunde vara där... men det blir kul att höra hur ni hade det. kram Birgitta Öhman

2009-10-25 @ 11:22:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0