Uppe med tuppen idag!

Redan klockan åtta skulle vi vara på Pholar Park klinik. Härlig frukost med färska jordgubbar och yoghurt. Tar bilen till Mbekweni och kommer till kliniken kl 8.00, sharp.

När vi kommer in till väntrummet är det fullt med patienter som sjunger andliga afrikanska sånger och efter det börjar en kvinna be en lång bön.  Nu kan mottagningsarbetet börja.

Syster Naomi Farmer är försenad och kommer lite senare. De undrar om vi kan komma tillbaka kl 10.00. Tillbaks till hotellet och där vi åt en frukost till. Vid tio-tiden var vi tillbaka på kliniken och nu var syster Farmer på plats. Hon bad om ursäkt men menade att vi inte hade behövt åka iväg men att det blivit något missförstånd . Vi var hos sjuksköterskorna Johanna och Joelynn som har hand om BVC. När vi var där, kom de kvinnor som är smittade med HIV och deras barn. Kliniken har 49 nyförlösta kvinnor registrerade men hur många av dessa barn som är smittade fick vi inget svar på. Mammorna får modersmjölksersättning till barnen som de hämtar på klinken. Besöken tar högst 4-5 minuter och under tiden dokumenterar syster Joelynn medan syster Johanna ger barnen vaccination, ger rådgivning till mamman om hur man sköter barn samt ger dem en ny tid. Det var nära på ett löpande-band-system, och det fanns inte utrymme för några längre samtal.

Vaccinationsprogrammet ser ungefär likadant ut som i Sverige, men där slutar liknelserna. Man kan tydligt se att det finns mycket att göra i barnhälsovården här, speciellt i de fattiga områdena. De behöver, framför allt större lokaler och mer resurser för till exempel föräldrautbildning. Som läget är nu finns ingen möjlighet till en fullgod barnhälsovård, eftersom antalet besökande barn är mellan 400 och 500 per månad på en ordinarie personal.

Monica och Birgitta Ö.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0