På praktik i Mbekweni

En dag i februari var vi, Monica och jag, på en föreläsning av Birgitta J som handlade om att arbeta med förebyggande hälsovård inom ett biståndsprojekt i Sydafrika. Hon berättade så fängslande och intressant så efter den föreläsning tog vi mail-kontakt med Birgitta och frågade om det finns möjlighet att följa med till Sydafrika och följa hennes arbete där och nu är vi, tro det eller ej, i Mbekweni.

På förmiddagen idag var vi på Polar Park clinic i Mbekweni och träffade sjuksköterskan Naomi Farmer. Polar Park är en av de två vårdcentraler som finns i kåkstaden. Klinikerna har läkarmottagning kanske två- tre dagar (det rör sig om halva dagar!) i veckan. All övrig mottagning sköts av sjuksköterskor och det rör sig om 2-3000 besök i månaden. Vi blev så imponerade av hennes arbete och vi hade ett sådant trevligt "syster" möte där vi diskuterade svensk och sydafrikansk vård. Vi bestämde att på måndag ska vi komma och praktisera hos Noomi.

Efter Polar Park åt vi lunch på Chipas. Och fick en inte helt genomstekt kyckling och pap (majsmjölsgröt) som absolut inte smakar någonting och en sallad. Men det är så himla trevligt och gästvänligt här att det gör ingenting. Efter lunchen skulle Birgitta J ha en workshop på biblioteket för barn och deras föräldrar. Det var personalen på MADP som samlat ihop gruppen. Först kom det kanske 6 - 7 barn men bara efter en kvart var det över 50 personer i samlingssalen i åldrarna från 5 år upptill tonåren. Birgitta visade ett bildspel över vad och varför man ska äta en hälsosam mat och om handhygien. Eftersom barnen inte kan engelskan så bra översatte Baba (personal från MADP) det Birgitta berättade på Xhosa. Det var teori blandat med praktiska övningar och barnen gillande det verkligen, det var en sådan härlig stämning och många skratt. Birgitta avslutade med att ta fram en ask och alla barnen var nyfikna över vad som kunde vara i den. Birgitta berättade att i asken finns det som är absolut viktigaste i hela världen och när barnen tittade i asken så var det en spegel, där de såg sig själva.

Det har varit många starka intryck och överväldigande upplevelser under denna vecka. Vi känner oss verkligen väl mottagna av både det härliga gäng som vi åker hit med, men även av alla vi träffat här. Nu ser vi, med spänning fram emot vad nästa vecka ska erbjuda oss!

Kramar från Monica Norberg och Birgitta Öhman, distriktssköterskestuderande vid Högskolan i Halmstad.


Kommentarer
Postat av: carina

Hej tjejer.

Kul att kunna följa er via bloggen.

Hoppas det kommer mer.

Ta hand om er kram carina

2008-11-07 @ 08:16:38
Postat av: Edith

Hej Birgitta! tack för bilderna, önskar jag vara där...här är det mulet och regnit. Hoppas att du har fått se mycket. Kram

2008-11-07 @ 17:32:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0