Möte med Nelson Mandelas själ


Margareta och jag blev idag bjudna av Mbekweni United Women Forum (UWF) till fängelset som Nelson Mandela satt i under sina sista år i fångenskap. Byggnaden ligger längst in på fängelseområdet i Drakenstein. Fängelset i Drakenstein har 2.000 fångar och verksamheten bedrivs på 400 ha. Fångarna arbetar med jordbruksproduktion i olika former.

Åter till Nelson Mandela. Vi möttes av en engagerad guide som berättade om Nelson Mandelas vistelse i detta fängelse. Vi gick igenom de olika rummen och det fanns möbler kvar som fanns där när han bodde där. Guiden berättade om hur förhandlingarna för Sydafrikas frihet gått till och allt skydd som hade funnits runt Nelson Mandela när han bodde i fängelse.  Huset hade säkerhetsglas och en mängd säkerhetskameror för att skydda Mandela.

Vi gick igenom "Frihetsporten", den port som Nelson gick ut genom när han transporterades för att lämna fängelset. Det var stort att gå denna väg. Det är en viktig del av vår nutidshistoria. Flera av kvinnorna som var med oss i fängelset hade varit bland de hundra-tusentals människor som stått utanför fängelsegrindarna.

Det var historisk mark vi gick på.

Utanför fängelsegrindarna går Nelson Mandela som staty ut från fängelset. Kring statyn finns stenar från Robin Island, det finns stenar svarta, vita färgade runt om. Och så var det en symbol för antalet år.

För mig var mötet med Mandelas själ en viktig återkoppling till varför jag har engagerat mig i Sydafrikaprojektet nu. En återkoppling till ungdomstidens kamp mot apartheidregimen i Sydafrika.

Helene


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0