Betraktelse från en koordinator!

Vi har nu varit i Mbekweni i snart 2 veckor. Denna gång har teamet bestått av 10 fantastiskt engagerade personer. Det är en oerhörd förmån att få vara koordinator för ett sådant här gäng och jag känner mig priviligierad att få göra det jobb jag gör. Att arbeta med bistånd är inte enkelt och det kräver mycket av alla inblandande.

Genom att vi är så många denna gången gör också att aktiviteterna blivit fler. Vi arbetar i olika mindre team under dagarna. Varje kväll samlas vi och skriver ner vad vi gjort under dagen och delar med oss av varandras erfarenheter. Detta har blivit ett nödvändigt redskap för oss av 2 anledningar: först och främst för att ta hand om alla intryck och erfarenheter som ofta är tuffa och känslomässigt påfrestande. Genom att bearbeta de tillsammans är det enklare att gå vidare till nästa dag vilken troligtvis också innehåller nya utmaningar och påfrestningar. Den andra anledningen är för att dokumentera vårt arbete.

Idag tittade vi tillbaka för att se så alla aktiviteter kommit med i dokumentationen. Det kändes då som att det vi gjorde i början på förra veckan var för ett helt liv sedan! Varje dag är nämligen så fylld av upplevelser och erfarenheter. Det tar mycket energi att försöka förstå allt vi hör och ser. Det handlar om att lägga ett helt nytt pussel där har man inte nytta av erfarenheter från Sverige för att få ihop bitarna.

Hittills har vi faktiskt genomfört så mycket som 70!!! olika aktiviteter sedan vi kom hit: workshops, studiebesök, möten m.m. En sammanfattande kommentar från teamet när vi räknade ihop allt vi gjort var "undra på om vi känner oss lite trötta!" Det kanske inte heller är så konstigt om det ibland blir lite överhettat och nästan kortslutning i huvudet på koordinatorn då! Men vi utnyttjar verkligen så många av dygnets timmar som möjligt, från tidig morgon till sen kväll innan vi sammanfattat dagen och kan lägga den till handlingarna.

Genom dessa aktiviteter har vi också mött runt 1000 människor här i Mbekweni! Det är lätt att mäta antal möten och människor som deltagit, men svårare att mäta kvalitet på innehållet.

I vårt arbete har vi ju bara oss själva som redskap och kvallitén ska uppstå i mötet människa till människa. Teamets uppdrag är därför att i varje möte vara nyfiken, lyssna, bekräfta och stärka!

Empowerment handlar ju om att få människor att växa och det är det som är vårt uppdrag här i Mbekweni!!


//Catherine


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0