Frågesport i Tvååker
Sven-Anders
Slut för denna gången
Mission completed!
Så var det då dags att sammanfatta besöket I Mbekweni för denna gången. Idag torsdag är vi alla på väg hem igen. Blir en omställning att komma hem till kyla och snö efter den extrema värme vi fått uppleva. Toppnoteringen var 47,5 grader varmt!
Under vistelsen har vi fört noteringar över hur många barn, ungdomar, kvinnor och män vi mött genom olika workshops, möten, studiebesök m.m. Sammanlagt kom vi upp i nästan 1000 personer som på olika vis tagit del av någon aktivitet genom Mbekweni Sweden Empowerment Program! Detta har varit möjligt genom att vårt team delat upp sig och flera olika aktiviteter kunnat genomföras samtidigt.
Vi har också slutfört diskussionerna med Boland College om vilka kurser vi ska genomföra tillsammans med dem den närmsta tiden. Inom några veckor kommer därför c;a 150 personer från Mbekweni få möjlighet att börja någon kurs genom vårt projekt! Detta var vad vi hade möjlighet att klara ekonomiskt just nu, men det var nästan 190 personer som ville haft en plats på någon av kurserna. Exempel på kurser vi erbjuder är bl.a. datorkunskap på olika nivåer, business skills, kurs för kokerskorna på förskolorna om nyttig mat och hygien, hantverk/småföretagande m.fl.
Genom att låter Boland College anordna kurserna så får också deltagarna ackrediterade poäng för studierna vilket vi tycker är oerhört viktigt för framtiden.
Att så många vill ta del av våra utbildningar och att vi möter så många människor när vi ordnar worshops och dyl. är dels ett tecken på den kunskapsbrist och kunskapstörst som finns, och också ett tecken på att vårt projekt blivit något som människor i Mbekweni känner till och har förtroende för.
Genom att vi nu också har vår koordinator John på plats där hela tiden, gör oerhört mycket för att hålla uppe kontinuiteten.
Med på resan har också Mats och Clara från Kungsbacka Kommun varit. Deras uppdrag var att fortsätta diskussionerna med Drakensteins Kommun ( där Mbekweni ingår ) kring en långt framgången plan för ett kommunutbyte. Detta blev också framgångsrikt, och nästa steg nu är att Kungsbacka kommer att bjuda in en delegation från Drakenstein att komma till Halland i April. Syftet var också att följa oss i vårt arbete och på så sätt lära känna människor, kultur och samhälle i Sydafrika.
Vill avsluta med att tacka alla fantastiska medarbetare för denna gången och att vi nu istället börjar förbereda oss för nästa stora aktivitet i Mbekweni Sweden Empowerment Program vilket är studiebesök från Mbekweni i Halland de 2 sista veckorna i April.
Hälsningar från en nöjd projektledare!
Catherine
Workshops kring hälsofrågor
Under denna period har flera workshops kring hälsa anordnats, bland annat för barn och ungdomar som finns inom ramen för MADPs program (vår lokala samarbetsorgansiation). Även MADPs personal och fältarbetare har ingått. Dessa ungdomar kallas för OVC (= orphans and vulnerable children) vilket innebär att de är föräldralösa eller lever i svårt utsatta familjer. MADP driver olika stödprogram för dessa barn. Totalt ingår 2500 barn. Vi har hunnit träffat cirka 300 barn som kommer från olika områden i Mbkeweni. Teori, praktik och lekar har varvats för att nå fram med olika budskap kring nutrition, hygien, tandhälsa, relationer och sexualitet, självkänsla och hiv/aids. Innehållet har anpassats efter åldersfördelningen i grupperna. Utbildningarna har blivit mycket uppskattade och flera ungdomar kommit tillbaka igen och igen. Nu fortsätter MADP i egen regi och följer upp med nya utbildningar utgånget från vårt material.
Ungdomar och barn från kåkstaden Fairyland
Ett litet steg i rätt riktning..
I går kväll besökte vi en organisation som huvudsakligen består av män och som blivit inspirerade från besök i Sverige att organisera sig kring männens/pappornas roll och ansvar. De ville ha en workshop för att bli stärkta och inspirerade till att försöka förändra den syn kring papparollen som råder i det sydafrikanska samhället idag. Den innebär att flertalet män inte tar del och ansvar kring barnen uppväxt och välbefinnande, utan det är i huvudsak något för kvinnorna inom familjen att ta hand om.
Men de män som varit i Sverige har sett hur de svenska männen är lika betydelsefulla för sina barn som kvinnorna och att de tar del i allt som rör deras barn: med vid födseln, kan vara pappalediga, hämtar och lämnar på förskolor, idrottsevenemang eller vad som helst som för oss i Sverige är en naturlig del i familjelivet.
Men här är det inte så. Tyvärr är det så komplexa strukturer inom såväl samhälle som kultur som inte ger männen en ärlig chans att vara närvarande fäder och goda förebilder för unga pojkar, även om det faktiskt finns de som skulle vilja. Könsrollerna är så stereotypa att det kan kännas omöjligt att förändra. Dessutom påverkar den stora arbetslösheten och drogmissbruk bland männen, till att många, både kvinnor och barn, far oerhört illa av misshandel, övergrepp, våldtäkter och incest.
Men den här gruppen vill faktiskt göra något åt detta och vi ger dem all support vi kan. De är en oerhört viktig grupp inom vårt samarbete, dels som förebilder för andra män men också som en kanal för oss att även nå ut till männen i Mbekweni. Det har nämligen varit den svåraste målgruppen för oss att nå, men nu har vi en plattform att börja från.
Under kvällen satt vi bl.a. i små grupper och diskuterade mansrollen och det var inga enkla diskussioner att föra: vi kvinnor från Sverige och män från Mbekweni. Men det var intressant och tack vare respekt och nyfikenhet inför varandras kulturer så möttes vi ändå någonstans där små frön såddes och som säkert kan leda till något i framtiden. Man måste börja någonstans……
Mbekweni Parental Care Centre med syfte att stärka mans/och papparoll.
Möte om det framtida arbetet.
Sopor på gatan och Fucking Åmål
Karin och Ida gjorde på måndagen ett skolbesök hos en grupp av Peer educators på Desmond Tuto school. Detta är en frivillig sysselsättning efter skoltid där man får utbildning i bland annat HIV/Aids och sexualitet, tanken är att man sedan ska berätta och lära sina vänner det man själv lärt.
Ida berättade om Sverige och om projektet och Karin om hur man kan förebygga och undvika att få hål i tänderna, och därmed spara pengar. En fråga som kom upp var om det verkligen är sant att man inte kastar papper och skräp på marken i Sverige, en sådan liten och enkel sak som att se till att det slängs i soptunnor istället ger en liten aha-upplevelse här. Det är en bit kvar till utbyggd sopsortering.
I klassen bjöd vi in till kvällens filmvisning, Fucking Åmål. Ett trettiotal ungdomar kom och såg filmen. Det är svårt att säga hur mycket dom tog till sig av filmen, med undertext som man ska hinna läsa och ett ovanligt budskap. Men en liten tjej i 12 årsåldern kom efteråt fram och sa att den var fantastisk och gav oss en kram, för henne gjorde den nog verkligen skillnad.