Sibbarb möter Mbekweni
Att sprida information om vårt projekt och delge andra våra erfarenheter är en viktig del inom vårt projekt - även i Sverige. Under årens lopp har många organisationer, föreningar, skolor mm velat ta del av vårt arbete och följa vårt projekt. Vid flera av dessa möten har vi också fått generösa bidrag som kan finansiera den egeninsats som vi själva måste bidra med ( 90% är SIDA-finansierat och 10% är egeninsats).
Måndagen den 25/1 var vi inbjudna till Centeravdelningens årsmöte i Sibbarp - Dagsås. Per och Birgitta J berättade om vårt projekt, hur vi arbetar och visade bilder i Sibbarps bygdegård. Vi vill framföra ett stort TACK för det generösa bidrag som mötet beslöt att skänka till projektet. Det var inspirerande och roligt att mötas.
Tack för ert engagemang! (och goda fastlagsbullar)
/ Birgitta och Per
Bilder från Sibbarps bygdegård 25/1.
Per och Birgitta berättar om projektet.
Foto: Christer Lundgren
MSEP: Nytt år - Nya utmaningar - Nya möjligheter
Igår (9/1) träffades den svenska projektgruppen för en heldags planeringsmöte. Vi går nu in på det andra året av denna projektomgång som beviljats för perioden 2009-2011. Året 2009 har mycket handlat om att sjösätta och implementera intentionen i vårt nya och mycket bredare projekt som innefattar alla tidigare delar, förskole-, ungdoms- och demokratiprojekt, till att nu spänna över ”All people in Mbekweni and surrounding areas” inom ramen för ETT projekt. Projektet har tre hörnstenar, sk ”outputs”, som vi arbetar mot att uppfylla:
- Ökad utbildning och kunskap inom flera definierade områden
- En stark projektledning som möjliggör en svensk utfasning på sikt
- En effektiv utbytesverksamhet av resorna mellan länderna
Under 2009 har projektet anställt en projektkoordinator lokalt på plats, John Veitch. En stor tillgång för projektet, som nu har kunnat uppnå en kontinuitet och stöttning på plats. Utbildningsaktiviteterna har kommit igång på många plan, inte minst genom vårt samarbete med en lokal institution, Boland Collage, som skräddarsyr utbildningar inom data, företagsverksamhet, team-bulding för att nämna några exempel.
Nu går vi in i 2010 och en stor del av dagen ägnades åt att diskutera framtiden. Närmast ligger besök i Mbekweni den 21/2 - 3/3. Fem personer åker för det svenska projektteamet: Cathrine Isaksson, Birgitta Lindberg, Helene Andersson, Ida Ershytt och Birgitta Jönsson. Från CUF:s förbundsstyrelse följer också Karin Fälldin med (hon är dessutom tandhygienist). Några konkreta förslag är att hålla workshops inom området kommunkation och organsation, nutrition, hälsa och tandvård, seminarium kring jämställdhet och papparoll, föräldramöten, en filmkväll för ungdomar, skolbesök och utbildning av skolinformatörer (peer-education) kring livsstilsfrågor, sexualitet och hiv/aids samt utvidga kontakten med förskolor utanför Mbekweni, Vi planerar också för uppföljning av dataprojektet, möjligheter till stöd för eget företagande och lånevillkor. Fortsatta diskussioner med kommunrepresentanter, Boland Collage m fl samarbetsaktörer och nyckelpersoner är en stående punkt. Ja, detta var några exempel
Till dagens möte kom också två representanter från Kungsbacka kommun: Mats Eriksson från kulturförvaltningen och Clara Nilsson, internationell samordnare. Kungsbacka förbereder ett kommun-utbytesprojekt med Drakensteins kommun och i första skedet åker nu Mats och Clara med oss ner för att förbereda och knyta kontakter inför en LFA som planeras i april, 2010. Vi ser alla stora möjligheter och samordningsvinster med att samarbeta på olika nivåer.
Avslutningsvis: Ett GOTT NYTT ÅR till Mbekweni-Sweden Empowerment Program (MSEP). Vi fortsätter med hårt arbete, entusiasm och glädje. Kanske Sydafrikas fotbollslag inte kammar hem någon guldmedalj under VM, men istället ska MSEP göra allt för att komma högst på pallen.
/ Birgitta Jönsson
Projektgruppen som träffades hemma hos Cathrine
i Falkenberg denna gnistrande kalla vinterlördag.