Apartheid, lemon tree och starka intryck
Nytt samarbete, nya möjligheter
Ett nytt samarbete har uppkommit under vår vistelse i Mbekweni denna gång. Det började med att vi blev inbjudna till ett möte i tisdagskväll. Det är en ungdomsorganisation som heter Lukhano som håller till i Silvertown, Mbekweni. De har varje fredagkväll en ”inspirationskväll” och söker organisationer och privatpersoner att samarbeta med som föreläsare under dessa kvällar. Så igår kväll var Karin och Ida där. De pratade om Sverige och vårt projekt, samt om vad de arbetar med till vardags. Ida berättade om sitt företag och motiverade till entreprenörskap och eget företagande. Karin berättade om tänder, karies och tandlossning och vad man själv kan göra för att förebygga dessa sjukdomar.
Kvällen blev väldigt lyckad, och ett 40-tal personer var där för att lyssna. Förhoppningsvis kan vi ha mer samarbete med Lukhano i framtiden.
Arbetet i MYSP blir bara bättre och bättre
Mötet med MYSP i torsdagskväll blev väldigt lyckat. Ida och Karin träffade fem av medlemmarna i MYSP och hade en projektplanerings-workshop. Vi pratade om vad ett projekt är, vad MYSP har för planer för kommande aktiviteter och sedan om verktyg för hur man gör.
Vi listade vad MYSP vill anordna i framtiden. Det som känns mest aktuellt är att engagera fler i MYSP, så en rekryteringsdag ska genomföras den 8 maj. Vi planerade hur dagen ska läggas upp, vem som är ansvarig för vad och deadlines för när saker och ting ska vara fixat inför dagen.
Arbetet gick väldigt bra. Tidigare har det ofta varit så att Ntombi har fått fixa det mesta, nu hade vi en diskussion om det och hur mycket bättre och roligare allt blir om hela styrelsen är involverade. Det känns som att alla som deltog i workshopen är med på tåget och verkligen kommer att bidra till rekryteringsdagen i maj. Förhoppningsvis bidrar det till ett bättre arbete generallt i MYSP.
På måndag- och tisdagkväll nästa vecka kommer vi också att arrangera filmkvällar i Thusong center. Fucking Åmål och An inconveniant truth står på schemat.
Condom Bash
Idag lördag (27/2) ordnar en av våra samarbetsorganisationer en ”Condom Bash”. Februari månad har temat ”HIV/STI and teenage pregnancy awareness month”. Wagon of Hope heter organisationen som utbildar och engagerar ungdomar i många av Paarls och Mbekwenis skolorna. De arbetar med sk ”Peer - education” (= unga informerar unga) kring sexualitet och sexuellt överförbara sjukdomar. Sydafrika är det land i världen med flest hiv-smittade och tonårsgraviditeter är ett stort problem. Som en del i det arbetet ordnas idag en kampanj utanför stormarkanden i Mbekweni mellan 9-14. Det är lönedag och massor av människor kommer hit. Tältet är uppslaget på parkeringsplatsen och det är tänkt att musik och tal i mikorfon ska locka många till just vår plats. MEN ljudanläggningen fungerar inte! Trots många tappra försök kommer den aldrig igång. Istället ger vi oss ut bland människorna. Vi berättar, samtalar och delar ut kondomer. De svenska kondomerna som vi har med väcker stort intresse. Vi hoppas de kommer till användning på ett bra sätt.
Budskapet är: Protect life and be careful - Choose safer sex!
Wagon of hope arrangerar en "Condom Bash"
Här delar Birgitta J och Thando ut kondomer
och samtalar kring HIV och hur man skyddar sig.
Besök i rural area (landsbygden)
Idag (26/2) har vi fått se exempel på hur människor är tvungna att leva i fullständig misär. Det vi såg var ett fruktansvärt exempel på hur lantarbetarna tvingas bo. Huset låg precis vid motorvägen och barnen hade sin lekplats i väggrenen.
I en byggnad bodde 4 familjer med 2 rum vardera. Vi frågade hur många som bodde där, men ingen visste. I husen fanns ingen el eller vatten. Vi kände oss alla "frusterade", "upprörda", "förtvivlade", "uppgivna"...........
Bilderna nedan kan ge en uppfattning, men det är svårt att hitta både ord och bilder som gör sanningen rättvisa.
Möte med människor
Våra dagar fylls av möten med människor av alla de slag. Vår största uppgift, som vi brinner för, är att se varje människa och möta den med respekt. Det ord vi använder för detta är EMPOWERMENT.
För att konkret beskriva detta vill vi berätta om ett möte med en kvinna som lever väldigt fattigt och i sitt hus har ansvar för 3 äldre människor i stort behov av vård, samtidigt som hon ansvarar för 10 barn som också bor hos henne. Barnen är föräldralösa av olika orsaker och hon har tagit dem till sitt hjärta. Kvinnan jobbar dygnet runt och berättar gråtande för oss om sin situation. Det äldsta barnet är ca 12 år och hjälper sin ”mamma” med engelskan. Vi känner flickans tacksamhet att vi besöker dem, men vi känner också en stor maktlöshet över kvinnans ohållbara situation. Vi ser i köket att ett brödbak är på gång, flickan frågar med tindrande ögon om vi vill smaka, men vi tackar för gästfriheten och inser att familjen behöver brödet bättre själva.
Varje år kommer en grupp från Mbekweni på besök till Halland. Vi arrangerar studiebesök av olika slag. Vid besöket 2009 var gruppen en dag på Laurentiuskliniken i Falkenberg. De hade friskvård på sitt program. Eftersom många kvinnor har problem med övervikt uppskattades ett inslag med stavgång – walk and talk. De sydafrikanska kvinnorna arrangerade ett liknande inslag, där vi genom Mbekwenis gator, gick i rask takt, och vissa deltagare hade stavar. Eftersom det är ca 30 grader varmt var detta en krävande prestation. Kvinnorna har upptäckt att de själva är ansvariga för sin hälsa. Kost och motion har stor betydelse även när man är fattig.
Här bor en familj med 10 barn och 3 åldringar med stort omvårdnandsbehov.
Åldringsvården i Mbekweni = 0
Healthwalk i Mbekweni - "Walk and talk". Cirka 25 personer deltog.
Vi tackar Laurentiuskliniken i Falkenberg för ert bidrag till inspirationsarbete.
Presentation av projektgruppen på plats
Mbekweni - Sweden Empowerment Program:
En presentation av den svenska projektgruppen på plats i Mbekweni:
- Catherine Isaksson, projektledare
- John Veitch, lokal koordinator i Mbekweni
- Birgitta Lindberg, barnomsorg och förskoleverksamhet
- Helene Andersson, organisation, ekonomi och företagsverksamhet
- Ida Ersytt, planering och organisation av ungdomsverksamhet, miljöfrågor
- Karin Fälldin, planering och organisation av ungdomsverksamhet, tandhälsa
- Birgitta Jönsson, hälsoprevention och hiv/aids
Parallellt med vårt projekt deltar två representanter från Kungsbacka kommun. Mats Eriksson från kultur & turism och Clara Nilsson, internationell samordnare. Kungsbacka förbereder ett kommun-utbytesprojekt med Drakensteins kommun. Vi ser alla stora möjligheter och samordningsvinster med att samarbeta på olika nivåer.
Vi har påbörjat vårt arbete och kan konstatera att otroligt mycket har skett. Samarbetet med Boland Collage har inneburit att många personer utbildats i data på olika nivåer, företagsverksamhet, marknadsföring, teambuilding och ledarskap. Vi fortsätter planera för en fortsättning och bredda utbudet. Förskolelärare utbildas kontinuerligt i kommunens regi, som äntligen, via vårt forum, fått en plattform att leverera resurser och därmed höjs kvaliteten inom skola/barnomsorg. Alla grupperna har breddat sina nätverk och driver utvecklingen mer effektivt. John har varit en enorm resurs och stöd för dem.
Vi kan konstatera att det globala milleniummålet för utveckling stämmer väl överens med vår inriktning: “ ...Education is the single most important factor for giving citizens the ability to strengthen development in their countries.......”
Vårt program under de resterande dagarna är fullspäckat och vi ser fram emot en hektisk, men givande vistelse.
Vi som är här
Bakre raden från vänster: Mats, Ida, John, Catherine, Birgitta L
Främre raden från vänster: Helene, Clara, Karin, Birgitta J
Nu är programmet i full gång.
Karin Fälldin och Birgitta J har hållit work shop om hälsa och tandvård för 43 barn i olika åldrar. Egentligen förväntade vi oss ungdomar i övre tonåren men de visade sig vara mellan 3-15 år så vi fick vara improvisatörer och kasta om i vår presentation. Birgitta J har ju viss vana att kastas in det afrikanska livet där det sällan blir som man tror, för Karin var det en intressant erfarenhet.
Vi har två extra resenärer med oss, Gosis och Jonne representerar två förskolor i Tvååker och Halmstad. Dom fick besöka Lingelihle förskola idag. Bland annat fick de prova på att sova middag med barnen på förskolan. Problemet var att barnen sover en och en halv timme och så länge ville inte Gosis och Jonne sova.
Direkt vi kommer hit får vi ta del av olika människoöden. En kvinna berättade idag att hon mist sin son på 1,3 år på grund av att han satt en vindruva i halsen. Eftersom hon inte har kunskap om första hjälpen så avled han snabbt. Vi har precis upphandlat utbildning hos Boland College, däribland finns en kurs i första hjälpen och vi hoppas att liknande öden kan förhindras i framtiden. Inför nästa resa planerar vi en work shop i första hjälpen för förskolepersonalen där vi kan se att det finns ett stort behov.
Nu är vi tillbaka igen!!!
Efter att ha smakat Lemoenkloofs delikata lunch mötte vi John för genomgång av de kommande veckornas arbetsschema.
Tre i gruppen har inte besökt Mbekweni förut och gjorde en första rundtur ikväll. I morgon börjar arbetet på allvar. Det ska bli kul att träffa alla våra vänner igen.
Många kompisar i världen
Barn är barn, var i världen de än lever. De leker, skrattar, gråter och busar. I grunden är behoven densamma. Men förutsättningarna och levnadsvillkoren är så olika och många gånger orättvisa. Barn har rätt till en trygg uppväxt och skolgång och så småningom en trygg väg ut i vuxenlivet. För många barn i Mbekweni ser livet inte ut så. De får lägga sig med en hungrig mage, fattigdomen är stor och många lever otrygga i sina familjerelationer. Inom vårt projekt finns starka människor, som bara växer i antal, som vill, vågar och kan skapa förändring. Tillsammans har man bland annat skapat en organisation för förskolor som idag kan erbjuda långt bättre villkor och meningsfullt innehåll för barnen. Och trygghet! Det ger ringar på vattnet och fler involveras, både i Sydafrika och i Sverige.
På Höjdens förskola i Halmstad har avdelningen Ugglebo tagit initiativ till ett kompisprojekt med barn från Mbekwenis förskolor. Barnen på Ugglebo vill veta hur de barnen har det. Och barnen i Mbekweni vill veta samma sak om dom. Det är viktigt att få ett annat perspektiv - för båda parter. Det behövs många kompisar i världen.
Hur ska det gå till? Jo, Nallen Gossis ska nu åka med mig till Sydafrika. Barnen på Ugglebo har tagit kort, skrivit frågor, ritat teckningar och berättat om sig själva. Gossis ska ta med sig detta till barnen på en förskola i Mbekweni. Han ska prata och leka med barnen där och ta kort för att sen återvända till Höjden och berätta vad han varit med om. Idag har jag varit på Ugglebo för att visa bilder och berätta lite mer för barn och personal där vad Gossis kommer att möta i Mbekweni. De var många kloka saker som barnen reflekterade över. Är vattnet rent, så de inte blir sjuka? Har dom tandkräm? Äter dom mer än majsgröt? De leker ju precis som vi!? Gossis ska ta reda på allt det där. Nu önskar vi Gossis en bra flygresa på söndag (21/2) och på måndag förmiddag landar han i Sydafrika.
/ Birgitta Jönsson
Molo Mbekweni!!! (= hej på xhosa) Nallen Gossis som ska åka
Birgitta möter barnen på Ugglebo, till Sydafrika.
Höjdens förskola i Halmstad