Fredag den 30-e oktober

Idag avslutas besöket från Kungsbacka. Vid midnatt åker de och Ida och Pontus hem. Kvar blir då Helene, Iwe, Per, Kristin, John och Catherine. I förmiddags hade Kungsbackadelegationen bjudit in representanter från Drakensteins kommun till vårt B&B för en avslutningskonferens. Det var högsta kommunledningen som kom med borgmästare och kommunchef m.fl. Vi hade en väldigt bra diskussion om hur den här samverkan nu kan gå vidare och vilka villkor som gäller för den här typen av stöd från Sverige. Vi kan inte bidraga med finansiellt stöd, men vi kan bidra med kunskap och erfarenheter kring demokratiuppbyggnad.

Catherine fick också möjlighet att presentera Mbekweni Sweden Empowerment Program eftersom det ju faktiskt är det projektet som är grunden till att utbytet mellan de båda kommunerna blivit verklighet.

På eftermiddagen var några av oss och mötte en grupp kvinnor för att diskutera gruppens behov av utbildningar och support. Många bra ideer dök upp och vi ska nu försöka erbjuda dom kurser i hur man startar små hantverksföretag, datorkuser m.m. De har också behov av olika worshops om t.ex. första hjälpen och hur man förebygger bränder då detta är ett vanligt inslag i den tuffa vardagen i en kåkstad.

I morgon ska vi ha en liten cermoni till vilken vi bjudit in alla de som varit i Sverige på studieresa genom åren. Vi kommer då att lämna ut kursintyg till var och en av dem som dom sedan kan använda i sina CV-n. Vi hade inte tänkt på hur viktigt detta var förrän den gruppen som var i Sverige i September kom med  förslaget. Det är ju faktiskt så att det är en 2-veckors utbildning de varit på när de är i Sverige, och det kan givetvis påverka deras möjligheter till att få ett jobb. Ytterligare ett exempel på empowerment!



Kristin och Helene besökte ett soppkök på vägen hem. I fyra år har de serverat soppa till människor som inte har något att äta, men de bekymrar sig för att de inte har någon säker lokal - de har drabbats av inbrott och förstörelse och söker efter någon som kan donera en container.

Workshop "Våld mot kvinnor"


Möte med Parental care "pappagruppen"


Torsdag 29/10

Dagen har verkligen gått i jämställdhetens tecken.
Idag har vi haft en workshop för våra kvinnogrupper om våld mot kvinnor och jämlikhet mellan kvinnor och män. Det var 20 kvinnor och män som lyssnade på Kristins föredrag. Dolly tolkade till xhosa. Kristin gjorde en historisk beskrivning om viktiga årtal för kvinnorna och jämställdheten i Sverige. Diskussionen stannade kring sexköpslagen och hur vi i Sverige ser på prostitution. Denna fråga engagerar sydafrikanerna eftersom  det finns förslag om att ändra lagen i Sydafrika inför fotbolls-VM 2010. Lagändringen skulle innebära att prostitution skulle tillåtas. Det var många inlägg och mötet avslutatdes med att man var överens om att ordna ett seminarium om jämställdhet mellan kvinnor och män nästa gång vi kommer till Mbekweni. Dessutom så önskade deltagarna en fördjupad kunskap om kvinnojourer och hur man kan ordna sådana i Sydafrika.
På kvällen besökte Catherine, Iwe och jag Parental care center "pappagruppen" på deras möte. Vi gick igenom projektet och de  berättade om varför denna grupp startades. Det var efter ett besök hos en pappagrupp i Sverige. Pappor är viktiga för sina barn och männen är viktiga för sina fruar.  Man är inte far bara för att man har ett barn. Man måste visa och engagera sig i sitt barn för att vara en far. Detta var en viktig slutsats från mötet.
Mötet bestämde också att de ska samarbeta med ungdoms- och kvinnogrupperna kring olika aktiviteter. Som exempel brandskyddsutbildning och första hjälpen tillsammans med brandkåren i Paarl.
                                                                                           Helene A


Onsdag 28 oktober

Catherine och John har sedan i fredags haft möjlighet att följa besöket från Kungsbacka. Drakensteins kommun som är värd för detta besök har gjort ett intressant program där de försökt visa på de enorma skillnaderna och klyftorna mellan fattiga och rika i sin kommun. De har tagit med oss till de mest fantastiska och lyxigaste anläggningar man kan tänka sig för golf, polo, vinprovning m.m., men också tagit oss med till kåkstäderna för att visa livet där och vilka problem vardagen är fylld med för människorna där. Bl.a. så tog de oss till ett litet samhälle i utkanten av kommunen som de sa ”bara kostar kommunen  och inte levererar något tillbaka” genom skatter och produktion av varor och tjänster eftersom där inte finns några företag och arbetslösheten ligger på 70-80 %.

 

Det som annars genomsyrar mycket av arbetet i kommunen är att marknadsföra sig inför World Cup i fotboll 2010! Drakenstein ligger mitt i Sydafrikas bästa vinområde, bara en timmes bilresa från Kapstaden där många av matcherna kommer att spelas. Givetvis kommer säkert en del människor att komma hit också för rundturer på vingårdarna. Den stora utmaningen är nu hur alla de fattiga människorna i kåkstäderna ska få ut något av World Cup? Det vi försöker uppmuntra människorna i Mbekweni till är att försöka hitta plattformar för att sälja sitt hantverk, t.ex. ute på vingårdarna och att kanske få turister att göra rundturer i kåkstaden. De skulle då kunna sälja hantverk och mat och visa sin kultur och livet i en kåkstad.

 

Idag har Catherine och Iwe också varit med på ett stormöte med alla 27 förskolorna vi samarbetar med. Vi fick möjlighet att visa bilder och berätta om projektet så att alla känner sig delaktiga och vet vad det handlar om. Efter det fick vi vara med om en riktig empowerment upplevelse! Några av förskollärarna som har tagit del av de kurser vi ordnar tillsammans med Boland College hade gjort en fantastisk sammanställning över alla kurser som varit hittills. Det var ett kompendium som innehöll beskrivande text och många bilder. Dessutom hade de skrivit flera förslag på vidareutbildningar och nya kurser de vill vi ska anordna. Det är precis så här det måste vara om det ska bli en hållbar utveckling, att människorna själva känner att de äger processen och tar del av och ansvar i den.

 

Catherine beskriver projektets historia för förskollärare i Mbekweni

 

Förskolan där vi höll till ligger i en container - trångt och mysigt!


Kvällen avslutades på ett annorlunda sätt. Plötsligt upptäckte Kristin en orm inne i vårt samlingsrum!! Tumultet var ett faktum! Vem visste om den var giftig eller ej?? Men med hjälp av husvärdens båda söner lyckades ormen luras in i en påse och bars ut härifrån. Frågan som hängde sig kvar i rummet var förstås hur den kom in, och om den kom in kan ju faktiskt fler ormar också hitta in?? Det lär vi väl bli varse i så fall…

Orm i korg

Orm i korg

Tisdag 27 oktober

Ännu en sen afton. Idag har vi varit på besök på några förskolor i Mbekweni för att uppdatera den portfolio vi har sammanställt. Där finns bilder och information om alla förskolor i Mbekweni - totalt 27 till antalet. Vi försöker fortlöpande uppdatera informationen så att den hela tiden är aktuell. Natten har varit blåsig och många tak har gått sönder både i människors hem och för en del av förskolorna som bedriver sin verksamhet i shacks, och eftersom det regnade på förmiddagen var det ganska ruggigt på sina ställen.

Vi besökte också Mirriam, en av de kvinnor som varit i Sverige och som nu har registrerat sig som Safety Home för barn. I hennes shack bor det 22 barn i varierande åldrar som hon tar hand om, som av olika anledningar blivit lämnade av sina föräldrar.

Här är Mirriam tillsammans med några av barnen i hennes safety home - my children, säger hon och ler
Här är Mirriam tillsammans med några av barnen i hennes safety home
- My children, säger hon och ler med hela ansiktet!



Våra vänner i delegationen från Kungsbacka har idag varit på studiebesök på olika verksamheter i Mbekweni. Det känns roligt att de under de här dagarna har fått mer och mer kunskap och insikt i hur vi jobbar här och förhoppningsvis också kan knyta an till det i ett framtida samarbete mellan Drakenstein och Kungsbacka kommun. Dessutom har vi tack vare deras kontakt med kommunen också öppnat en mängd kanaler för John - vår anställde här i Mbekweni - rakt in i kommunhuset.

Arbetet med att utveckla kunskapen om naturvetenskap går framåt. Nu har ett antal förskollärare genomgått utbildning i hur man på ett enkelt sätt kan använda science i det pedagogiska arbetet med barnen. Det som är extra roligt att lärarna nu frågar efter mer utbildning och vill fortsätta utvecklas - ett av våra mål är ju att sätta igång processer som sedan får ett eget liv genom deras eget engagemang. Imorgon ska Iwe tillsammans med scienceteachers ha en workshop på en av förskolorna.



Science workshop på en av förskolorna, imorgon är det dags för en ny förskola.

Måndag 26e

Idag genomförde ungdomarna sitt första skolbesök. Besöket skedde på Mbekwenis enda high School, Desmond Toto High School, för att informera om projektet och Sverige. Tanken är att sprida budskapet om att vi finns och att fler skall bli intresserade av att engagera sig i MYSP (vilket är den del av projektet som inriktar sig mot ungdomar, MYSP står för Mbekweni Youth Service Program). Eleverna har prov hela denna veckan så det var inte jätte många som hade möjlightet att komma men det var i alla fall en start.

 

På kvällen hade ungdomarna utvärdering av kulturdagen som var i söndags. Evenemanget får betecknas som en succé, enda negativa som kom upp var att starten blev fördröjd (Afrikan time…) och att det varit för få som engagerat sig i planeringen. Förhoppningsvis kommer fler vara intresserade av att hjälpa till framöver nu när vi visat att det går. Största orsaken till att starten blev försenad var att scenen inte kom på plats. Folket som blivit anlitade för att frakta scenen hade tydligen fastnat på en bar någonstans på vägen och försatt sig själva ur körbart skick…

 

Iwe, Helen och Kristin fortsatte att dokumentera förskolorna till portfolion.

 

Ida och Per informerar på Desmond Toto High School

Utvärdering av kulturdagen


Söndag 25:e oktober

Oj, oj, oj vilken kväll! Vi är precis hemkomna från ungdomarnas kulturfestival på Chippas Place mitt i Mbekweni. Ntombi - en av tjejerna i Mbekweni Youth Services Program - hade ordnat och fixat det mesta på egen hand, och trots att det drog ut på tiden innan det kom igång blev det till slut väldigt lyckat. En mängd ungdomar uppträdde med allt från dans, sång, poesi och teater. Och så uppträdde förstås vi svenskar.

Ida och Kristin iförda Sverigedräkter och Per iförd hockeytröja, och Catherine spelandes på gitarr började vi med att dansa kring en midsommarstång som stod lite på trekvart. Underhållningsvärdet på små grodorna är verkligen enormt! En stund senare lyckades ungdomarna övertala Per att göra ett soloframträdande, och han läste ett par verser ur lokalsamhällesvisan.

Vi avslutade med att hela gruppen sjunga stämsång - fyra sånger varav den sista var den svenska nationalsången. Vi kände oss väldigt nöjda med att ha lyckats framföra stämsång i Sydafrika nästan utan någon övning, och det var tydligen upskattat: We want more! skanderades efter varje sång.

Nu är vi trötta och tillbaka på hotellet för en sammanfattning av dagen.

Lördag 24:e oktober

Igår kväll anlände undertecknade till Mbekweni efter en problemfri men lång resa. lördag förmiddag ägnade vi åt att tillsammans med gruppen gå igenom allt som hänt under den första veckan.

Efter lunch bestämde vi oss för att ta en tur i Mbekweni för att ta kontakt med några ur kvinnogrupperna. Vi träffade snabbt på Patricia och Dolly i Siphamandla - en av kvinnogrupperna som vi arbetar med. De berättade lite kort om vad som varit på gång, men vi bestämde tid för en träff på söndag morgon för att få en mer detaljerad rapport. Patricia tog istället med oss till en av sina grannar: - Kom så ska ni få se något!

Vi hamnade mitt i en ceremoni som hölls av ett antal traditional healers. De höll en minnesceremoni för en av deras kollegor som dött för ett år sedan. I ett trångt rum hemma hos den dödes familj var ett tiotal healers samlade och dansade, trummade och sjöng. Det är svårt att återge i bilder det vi kunde se och höra, men det finns några små smakprover nedan.

En av kvinnorna berättade sedan att traditional healers har sysslat med läkekonst sedan långt innan européerna kom till Sydafrika. Den som blir sjuk eller på något sätt mår dåligt tar kontakt med en healer för att få hjälp, och denne kan då se vad som är fel på personen. Att bli traditional healer är inget man väljer, utan man blir utsedd genom att anden från en död traditional healer tar sig in i ens kropp - om vi förstod det hela rätt. Den som blivit utvald måste sedan genomgå någon slags "training" för att kunna verka som traditional healer. Det var spännande att få se, eftersom vi har förstått att många fortfarande går till traditional healers när de blir sjuka eller för att förebygga att de ska bli det.

Nu är det dags att börja förbereda oss för morgondagens kulturfestival som ungdomarna arrangerar - de förväntar sig att vi ska bjuda på storartade föreställningar av svensk kultur när den är som bäst...  ;o)

Kristin och Helene

Traditional healer som dansar




Traditional healers kan vara både kvinnor och män




Här dansar de i ring och sjunger till trummans rytm


Fredag 23-e

Idag har det officiella besöket från Kungsbacka inletts. Ett nytt pussel har börjat läggas kring ett projekt mellan Drakensteins kommun och Kungsbacka kommun. Catherine och John kommer att deltaga under stora delar av detta besök, dels för att fånga ideer och tankar där vi kan samverka i framtiden, men också för att tillföra pusselbitar som redan finns. Vi tror detta kan vara värdefullt för att se kommunutbytet som en del i ett redan etablerat samarbete mellan Sverige och Sydafrika. Det nätverksbyggande som gjorts inom vårt projekt har nu också lett fram till att Kungsbacka delegationen faktiskt är här idag! Utbytet startade redan förra hösten då en delegation från Drakenstein besökte Kungsbacka. Och nu är det alltså Kungsbackas tur att göra ett besök här. Dessa 2 utbyten finanieras av Centerpartiets internationella stiftelse. Syftet är att bidraga till ökad demokratiutvecklingen i Sydafrika.
För att skapa en relation och starta ett projekt mellan 2 så skilda länder som Sverige och Sydafrika så är det alldeles nödvändigt att börja på detta sätt med varsitt besök i varandras länder. Man skapar då en förståelse för varandras förutsättningar som måste upplevas på plats.

Drakenstein påbörjade detta på ett alldeles utmärkt sätt idag genom att ta oss till sin nordligaste utpost för att därifrån börja en rundtur i kommunen. I kommunen bor c:a 300 000 människor, uppskattningsvis! Senast det gjordes en mantalsräkning var 2001. Man kom då fram till att det var 250 000. Nästa räkning är inte förrän 2011!
Kommunen är verkligen ett bra exempel på det hela Sydafrika är: kontrasternas land. I Drakenstein finns allt från de mest fattiga områden man kan tänka sig till två ganska välmående små städer mitt i vindistriktet.
Det ska bli oerhört spännande att följa detta besöket och se vad det kan leda till i framtiden!

Mer från torsdagen den 22/10

Idag har 2 nya deltagare från Sverige varit med oss i Mbekweni! Sent i gårkväll anlände nämligen Siv Ramsell -Westberg, generalsekreterare för Centerpartiets Internationella Stiftelse, och Ulrika Carlsson, riksdagsledamot och vice ordförande i stiftelsen. De är här för att följa upp ett av projekten vi arbetar med och som finansieras genom stiftelsen, ett utbyte mellan Kungsbacka Kommun och Drakensteins Kommun ( där Mbekweni ingår ).

Ikväll anländer nämligen nästa svenska grupp som är en delegation från Kungsbacka, mer om det senare.

I morse var vi inbjudna till Boland College som vi samverkat med de senaste åren kring olika utbildningar. Det som är på gång just nu är grupper i datautbildning på olika nivåer, science för förskolepersonal, management och business för att driva en förskola samt team building för ungdomsgrupper.

För mindre än 10 år sedan var Boland College en afrikaanstalande skola som endast vände sig till vita och färgade men idag finns där även svarta elever och undervisningen sker också på engelska. Igår fick vi dessutom till vår glädje veta att de nu äntligen fått 2 lärare som kan undervisa på Xhosa vilket är modersmålet för majoriteten av den svarta befolkningen i området. Förvisso talar och förstår många av dem både afrikaans och engelska, men det finns en stor motvilja bland dem att tala särskilt afrikaans då det var de vitas språk under apartheid vilket de svarta tvingades till att tala.

Idag har skolan flera elever från Mbekweni, och vårt projekt har faktiskt haft en viktig roll i att det blivit så. Innan vårt samarbete startade hade de ingen plattform för att nå ut till människorna i Mbekweni. Thando, en av  ungdomarna som bl.a. varit i Sverige, var en av de första eleverna från Mbekweni  som gick på Boland College.

Detta är ytterligare ett exempel på de vattentäta skott som funnits mellan de olika områdena i såväl den här kommunen som i resten av Sydafrika. Svarta, färgade och vita levde helt isolerade från varandra. Till stor del är detta tyvärr hur situationen ser ut så även idag, det är inte direkt några vita från som tar en sväng till Mbekweni för att kolla läget och de flesta vita har inte en satt sin fot i en kåkstad även om det inte är mer än någon km mellan ”stadskärnorna”.

Tillsammans med Boland College har vi nu diskuterat en plan för den utbildning vi ska ha tillsammans under 2010. Det var fantastiskt och höra dem berätta om hur de ser kvinnorna från Mbekweni växa i självkänsla och bli stärkta som människor genom att de får ta del av utbildning och att någon faktiskt tror på och vill satsa på dem! Vi har nu också kommit till den punkten där dessa kvinnor själva kommer med förslag på vilka kurser de mer skulle behöva vilket är ett stort steg i rätt riktning. De hade lagt mycket tid på att skriva välgenomtänkta förslag, dels för att vi skulle godkänna det förstås, men också för att visa de framsteg de gör. Detta är ytterligare ett exempel på empowerment och att rätten till utbildning är avgörande för människors framtid!


Nya möten

Igår var Ida, Pontus, Per och Siv runt i Mbekweni och träffade flera nya intresserade människor. Det var egentligen meningen att vi skulle följt med en av tjänstemännen, Anele, på MADP och se hur de jobbar med att hjälpa utsatta barn. Tyvärr hade dock Anele mycket att göra så vi fick skjuta på det.
Istället så åkte vi till Mbekweni och mötte Mona-Lisa som är en utav ledamöterna i MYSP styrelsen. Han tog med oss till två olika områden i Mbekweni som bara består utav skjul. Just i dessa områden bor väldigt många som är nyinflyttade till kåkstaden, mestadels kommer de från Eastern Cape provinsen. Dessa områden ligger nära järnvägen och det är ett stort antal dödsolyckor varje år där personer blir påkörda av tåget.
Det blev en givande vandring med många möten med människor som var intresserade att på något sätt ta del av vårt projekt. Vi knöt nya kontakter och hoppas att vi får se så många av dem som möjligt på våra aktiviteter i framtiden.

Efter lunch så mötte vi upp de andra från gruppen på Multi purpuse center där vi skulle hjälpa till med att sätta upp stora målningar inför morgondagens lunch som Drakenstein skall bjuda oss på. Hit anlände också Anele från MADP som nu tog oss med på en rundtur för för att visa vad de jobbar med. Bland annat jobbar de med att ge skolorna tillgång till trädgårdsredskap och utbildning i att odla grönsaker, kryddor mm. Detta har resulterat i att många skolor nu har små trädgårdsodlingar på skolgården som eleverna själva får sköta.
Vi fick också se några av de små hus som MADP byggt till de familjer som är i absolut störst behov av att få en dräglig bostad. Anele tog med oss till en familj vars båda föräldrar gått bort, det var nu den äldsta dottern som var i 20 års ålderns som fick ta hand om alla sina syskon. Det lilla nybyggda huset de fått av MADP var knappt 15 kvadratmeter stort och där bodde de fem syskonen. Husen som MADP ger till dessa människor är fortfarande enkla trähus utan avlopp, vatten med mera men står emot väder och vind betydligt bättre än de små skjul som de bott i innan.

Avslutningsvis så gjorde vi även ett kort besök ute i Fairylands, en annan kåkstad där MADP också arbetar. Lyckligtvis kunde vi se att där byggs väldigt många nya hus och man försöker hjälpa så många familjer som möjligt så de kan flytta från sitt skjul till ett hus. Men det är lång väg kvar innan fattigdomen är bekämpad både i Fairyland och Mbekweni.


Promenad i skjulområdet


Poesiafton

Onsdag kväll

Igår kväll var vi på ett fantastiskt möte där gruppen som var i Sverige under september redovisade resan och sina erfarenheter. Förutom vår grupp så var allmänheten också inbjudna, cirka ett 20 tal personer dök upp.  Ntombi och Vuyani (med lite stöd från Sophie) höll presentation för oss, och andra intresserade från Mbekweni, om deras upplevelser och lärdomar från den senaste Sverigeresan.

Det var en fantastisk presentation som verkligen visade hur mycket resan betytt för dem, det var underbart att höra dem berätta om allt de tagit till sig, och vi fick flera goda exempel på när empowerment verkligen fungerar!

Ett konkret exempel var när Ntombie berättade om besöket på brandstationen i Varberg som nu har lett till ett nytt samarbete med brandkåren i Paarl för att förebygga bränder och olyckor i Mbekweni.

Ett annat gott exempel var när Sophie berättade om vad hon tagit till sig från de svenska förskolorna, hon påpekade att i Sverige behandlades alla i personalen lika och att även kökspersonalen var delaktiga i arbetet på lika villkor och inte särbehandlades som de skulle gjorts i Sydafrika.  Hon skulle även försöka införa frukt som mellanmål istället för chips till barnen, något som kan tyckas självklart, men här är chips billigare än frukt så det innebär bl.a. en ökad kostnad. Detta skall hon försöka ordna genom att ta ut en lite högre avgift från de som har möjlighet att betala och även försöka få ett lite högre anslag från kommunen. Idag får hon runt 8 rand (ca 8sek) per barn och dag från kommunen.



Utanför Sophis pre-school (Lingelihle)



Ntombi och Vuyani håller i presentationen


Wuzumsi och Ntombi


Bilder från gårdagens aktiviteter (tis) och förmidagsaktiviteter (ons)

Vi hade problem med uppkopplingen i går kväll så här kommer lite bilder från tisdagens workshop och ungdomarnas möte på kvällen. Ungdomarnas möte gick bra och kalendern är nu fulltecknad med aktiviteter, mer rapporter framöver. Idag var ungdomarna under förmidagen på ett möte med brandchefen för det område vi jobbar i, mötet var initierat av en Ntombi efter att hon blivit inspirerad under sitt sverigebesök i september där hon var och fick utbildning på Varbergs brandstation. Mötet var mycket lyckat och det visade sig att brandförsvaret hade bra ideér om hur dom vill jobba preventivt i kåkstäderna, problemet är att dom har svårt att nå ut till folket vilket är precis vad vi med våra väl utbyggda kanaler kan hjälpa till med. Återigen har vi fungerat dörröppnare vilket är ett av mål här nere.

Catherine inleder workshpen med lite hitoria om projeketet


Cheryldine fortsätter
Cheryldine ger en återblick av projektet

Deltagare
Workshop deltagare

Grupparbete
Grupparbete

Vuyani redovisar vilka Needs hans gupp kommit fram till att de har
Vuyani redovisar

Kvällsmöte med ungdomarna för att planera resten av vistelsen
Kvällsmöte med ungdomarna

Tillmötesgående brandchef i Drakenstein kommun, Dereck Peceur
Tillmötesgående Brandchef Drakenstein kommun, Derek Peceur.

Några av Ungdomarna utanför brandstationen i Paarl
Ungdomarna utanför brandstationen i Paarl







Training needs assesment

Klockan 09:00 var det tänkt att vi skulle börja dagens workshop Traning needs assesment på The multi purpose center. Dock insåg vi ganska snabbt att vi inte riktigt hunnit vänja oss vid “The African Time” ännu. Ungefär kvart i tio hade nästan alla deltagare anlänt och vi kunde starta dagens workshop. Totalt var det 16 representanter från grupperna i Mbekweni, alla 5 från den svenska gruppen samt John och Chereldyne. Chereldyne har tidigare hjälpt oss att hålla i workshops med bland annat förskola forumet och var även idag den som skulle leda oss igenom dagen.
Syftet med dagen var att få fram förslag på aktiviteter, workshops, utbildningar mm som skall hjälpa oss att nå målen.
Vi blev först uppdelade i tre grupper där representanter från alla grupper var representerade. Första uppdraget vara att försöka ta fram så mycket förslag och idéer vi bara kunde på saker som vi vill och behöver göra för att nå våra mål. Allt från förslag om Teambuilding till kurser i att skriva CV kom upp. Alla grupper fick sedan redovisa vad man kommit fram till innan vi avbröt för lunch. Till lunch serverades en härlig buffé av friterad kyckling och bröd från KFC.

Efter lunch gick vi tillbaka i grupperna för att försöka prioritera vilka aktiviteter och kurser som är viktigast. Ganska snart stod det klart att Teambuilding, Kommunikation samt bildande av en stödgrupp/styrelse som kan stötta John i hans arbete var det som alla grupper prioriterat högst. Tyvärr hade det blivit en liten kommunikationsmiss så alla viste inte att vi planerat att hålla på hela dagen så strax innan klockan 14:00 när alla grupper presenterat sina prioriteringar så avslutade vi workshopen. Då hade vi fått fram mycket förslag på aktiviteter som behövs för att föra projektet framåt. Tanken är nu att Chereldyne tillsammans med oss i den svenska gruppen skall sätta oss ner och fundera på vad vi kan genomföra för att sedan kalla till ett nytt möte och tillsammans med representanter från grupperna skall försöka fastställa en aktivitetsplan.

Senare under kvällen skall Per, Ida och Pontus ha ett möte med ungdomarna för att planera ytterligare lite för veckan och börja diskutera lite kring nästa besök i Sverige. Så om några timmar kommer det förhoppningsvis, om tekniken är med oss, upp en rapport från det mötet.

Med vänlig hälsning
Projektgruppen.

Äntligen på plats i Mbekweni igen!

Efter 28 timmars resa kom vi runt kl 16 till sist fram till Mbekweni. Vid ankomst till det B&B där vi bor så väntade John, vår koordinator här i Sydafrika, på oss. Han informerar oss om att första mötet är planerat till klockan 18 i en av kyrkorna i Mbekweni. Det blir inte mycket vila men vi hinner installera oss på rummen och ta en snabb dusch.
Vi åker sedan ut till Mbekweni, dagen till ära är det fantastiskt väder med solsken och cirka 30 grader i luften.
Mötet öppnas och leds av John, syftet med mötet är att strukturera och planera veckan. Representanter från alla grupperna: ungdommarna, de två kvinnogrupperna, förskoleforumet och pappagruppen är på plats och det var otroligt roligt att få träffa alla igen.

Fullastad bil
Briefing med John vid ankomst
Kärt återseende
Kärt återseende 2
Kärt återseende 3
John informerar
Mötesdeltagare
Ntombi informerar om undomarnas kulturdag
Didgethgod säger hej då



RSS 2.0